Muntenegru a aprobat extrădarea lui Do Kwon, fondatorul sud-coreean al criptomonedei Terra, acuzat de fraudă

Data publicării:
escrocul criptomonedelor Do Kwon este dus de polițiști la un tribunal din Muntenegru
Foto: Antreprenorul sud-coreean de criptomonede, cofondatorul Terraform Labs (Terra Luna), Do Kwon, este trimis în judecată la Podgorica pe 16 iunie 2023. Sursa foto: Profimedia Images

Un tribunal din Muntenegru a anunțat vineri că a aprobat extrădarea antreprenorului de criptomonede Do Kwon, acuzat de Seul și Washington de o fraudă care a dus la pierderea a 40 de miliarde de dolari care a zguduit piața criptomonedelor, lăsând un ministru să decidă dacă acesta va fi predat Coreei de Sud sau Statelor Unite, care au solicitat să îl preia, transmite Reuters.

Do Kwon, care este acuzat în SUA de o fraudă de miliarde de dolari, și aliatul său au fost condamnați în iunie la patru luni de închisoare pentru folosirea pașapoartelor falsificate.

Poliția a declarat că, după arestarea lui, a găsit în bagaje pașapoarte din Costa Rica, un set separat de pașapoarte belgiene, laptopuri și alte dispozitive.

La o audiere din luna mai, inculpatul a negat acuzaţiile formulate de procurorul muntenegrean.

Avocații lui Kwon nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii atunci când au fost anunțate acuzațiile din SUA, dar un purtător de cuvânt al companiei pe care a fondat-o, Terraform Labs, a declarat în iulie că va lupta împotriva acuzațiilor americane „greșite și profund viciate”.

Înalta Curte din capitala muntenegreană, Podgorica, a declarat vineri că Do Kwon a acceptat să fie extrădat în Coreea de Sud printr-o procedură scurtă, dar că ministrul justiției va avea ultimul cuvânt, deoarece mai multe state au cerut predarea lui.

Decizia va fi luată după ce Do Kwon își va ispăși pedeapsa cu închisoarea pentru fals în documente, a spus instanța.

Avocatul lui Do Kwon din Podgorica nu a fost disponibil imediat pentru a comenta.

Cetățean sud-coreean, Kwon este fostul CEO al Terraform Labs din Coreea de Sud, compania din spatele monedei stabile TerraUSD care s-a prăbușit în mai 2022, tulburând piețele criptomonedei.

El a fost reținut la sfârșitul lunii martie împreună cu Han Chang-joon, fostul ofițer financiar al Terraform Labs, în timp ce încercau să se îmbarce într-un zbor către Dubai din Podgorica.

După arestarea lui Kwon, Tribunalul Districtual al Statelor Unite din Manhattan a făcut public un rechizitoriu în opt capete de acuzare împotriva lui, pentru fraudă cu valori mobiliare, fraudă electronică, fraudă cu mărfuri și conspirație.

La sfârșitul lunii mai, un tribunal din Muntenegru a anulat o cauțiune de 800.000 de euro pentru cei doi, spunând că nu poate fi luată drept o garanție solidă și , la fel, nici promisiunea lor că nu vor fugi odată eliberați din detenție.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri