Columbia, țara unde mor cei mai mulți activiști de mediu

Data actualizării: Data publicării:
înmormântarea lui Cucuname
Oameni care poartă sicriul activistului de mediu columbian în vârstă de 14 ani, Breiner David Cucuname, în timpul înmormântării sale în comunitatea indigenă Las Delicias, municipiul Buenos Aires, din Columbia. Acesta a fost împușcat mortal în timpul unei patrule de securitate rurală, pe 14 ianuarie 2022. Sursa foto: Profimedia Images

Cel puțin 177 de activiști de mediu au fost uciși în întreaga lume anul trecut, conform unui raport al organizației neguvernamentale Global Witness. Șaizeci dintre crime au avut loc în Columbia, fiind cea mai periculoasă țară pentru apărătorii mediului, transmite BBC.

Global Witness spune că foarte puțini dintre autorii crimelor sunt aduși vreodată în fața justiției. Grupul susține că impunitatea de care se bucură criminalii alimentează și mai multe violențe.

Numărul de atacuri mortale asupra apărătorilor mediului în Columbia aproape s-a dublat în 2022

Grupul a spus în raportul său că numărul total al celor uciși în țară de când a început să înregistreze date despre atacurile asupra ecologistilor în 2012 s-a ridicat la cel puțin 382.

Deși asta o face țara cu cel mai mare număr de asasinate de activiști de mediu din întreaga lume, alte țări din America Latină s-au dovedit, de asemenea, extrem de periculoase.

Brazilia a înregistrat 34 de crime ale apărătorilor mediului, Mexic 31 și Honduras 11

Amazonia a înregistrat 39 de crime, multe fiind victime din comunitățile indigene. Potrivit raportului, acești oameni se confruntă cu o serie de amenințări, care vin inclusiv din zone ca exploatarea aurului și exploatarea forestieră. Se spune că mai multe companii cu sediul în Marea Britanie, UE și SUA ar fi fost implicate în încălcări ale drepturilor omului.

„Cercetările au arătat din nou și din nou că popoarele indigene sunt cei mai buni paznici ai pădurilor și, prin urmare, joacă un rol fundamental în atenuarea crizei climatice”, a declarat consilierul principal al Global Witness, Laura Furones. „Cu toate acestea, sunt asediați în țări precum Brazilia, Peru și Venezuela pentru că au făcut exact asta. Auzim de noi atacuri în fiecare zi”.

În afară de America Latină, 11 activiști de mediu au fost uciși în Filipine. Grupul Global Witness a spus că amploarea totală a crimelor este necunoscută, lipsa unei monitorizări independente și a restricțiilor asupra presei libere în multe țări conducând la o subraportare a cazurilor.

Ei au cerut guvernelor din întreaga lume să abordeze de urgență această problemă, adăugând că apărătorii sunt, de asemenea, din ce în ce mai mult supuși eforturilor legale de a fi reduși la tăcere.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri