„Resurecția digitală”, proiectul revoluționar care își propune să combată moartea

Data actualizării: Data publicării:
cimitir

Mai multe companii de IT din lume lucrează în prezent la dezvoltarea unei tehnologii complexe de „resurecție digitală”.

Cercetătorii fac experimente cu diverși altgoritmi care pot prelua e-mail-uri sau mesajele unui utilizator de pe o rețea de socializare, realizând apoi o replică nu neapărat fidelă, dar măcar evocatoare a comportamentului digital al unei persoane decedate – stilul de a scrie sau felul de gândi, transmtie Euronews.

Acești algoritmi ar putea, de exemplu, să folosească emoji-urile pe care utilizatorul decedat obișnuia să le utilizeze în timpul vieții.

În viitorul apropiat, browser-ul pe care îl folosim ar putea include și plug-in-uri capabile să capteze întreaga noastră „viață din social media” și să folosească aceste conglomerate de informație digitală pentru a aproxima personalitatea unui individ, completată de opinii și de un anumit specific axiologic, spune Bruce Duncan, directorul de management al unei companii americane care promovează ideea de „resurecție digitală”.

Însă experții visează la depășirea altor limite: o vreme în care vom putea comunica în planul realității virtuale cu persoanele dragi pe care le-am pierdut.

„Poți purta ochelarii de realitate virtuală și experimenta situațiile tipice de zi cu zi alături de acea persoană, cum ar fi micul dejun sau plimbarea în parcul din apropiere”, spune Charlotte Runius, șefa agenției suedeze Fenix Begravning, care oferă servicii de planificare funerară și s-a raliat acestui demers științific.

De asemenea, această imersiune în realitatea virtuală ar putea fi însoțită și de un costum cu senzori, pentru a experimenta interacțiunea fizică cu avatarul persoanei decedate.

Exisă, însă, și reversul medaliei. Psihologii atrag atenția că o astfel de interacțiune nu ar face altceva decât să potențeze sentimentele de tristețe și de pierdere sau, în unele cazuri, unele persoane ar putea experimenta ceea ce literatura de specialitate numește „halucinația dolilului”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri