Medicii de familie ar putea plăti din buzunar după ce au prescris rețete unor pacienți care nu aveau dreptul

Data publicării:
retete

Pacienţii care au venituri sub 700 de lei pot primi medicamente compensate cu 90 la sută, faţă de 50 la sută, cât acoperă statul în cazul asiguraţilor care câştigă mai mult. Ei trebuie să prezinte medicului de familie talonul de pensie şi să dea o declaraţie pe proprie răspundere că nu au alte venituri.

Însă, în ultimele luni, medicii de familie au început să primească înstiinţări de plată la care nu se aşteptau. Li se impută lor diferenţa de compensare, după ce autorităţile au descoperit că, de fapt, pacienţii aveau şi alte venituri.

„Noi nu suntem nici organe de control, nu suntem nici poliție, nici justiție să vedem și să măsurăm în general că realmente bolnavul are numai atâtea venituri”, precizează Arpad Balogh, medic de familie.

Sute de medici de familie din aproape toată ţara au primit asemenea înstiinţări de plată, care pornesc de la câteva sute de lei şi ajung chiar şi la câteva mii.

Revoltaţi, ameninţă că ar putea opri prescrierea reţetelor compensate 90%.

„Nu este datoria medicului să facă anchete fiscale sau consideră Curtea de Conturi sau Casa de Asigurări că trebuie să-l trimit la Fisc să îşi ia hârtie că nu are alt venit?”, susține Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie.

Neregulile au fost descoperite după ce Curtea de Conturi a controlat Casele de Asigurări de Sănătate şi a impus recuperarea prejudiciilor.

„Medicul de familie are această declaraţie a pacienţilor şi atunci este de vină cel care am minţit în declaraţia pe propria răspundere, adică asiguratul şi trebuie să ne îndreptăm împotriva lui. În cazul în care medicul de familie nu i-a cerut acestă declaraţie, este vina medicului”, spune Ciprian Bogdan, vicepreşedintele CNAS.

Totodată, Casa Naţională de Asigurări vrea să elimine şi situaţiile în care pacienţii primesc reţete compensate de la medicul de familie deşi este internat în spital. Acest lucru se întâmplă pentru că unităţile sanitare nu pot asigura tratamentele bolnavilor şi astfel îi pun pe pacienţi să şi le cumpere sau să le obţină de la doctorul de familie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri