Ministrul Sănătăţii crede că doar 8.000 de medici au motive să fie nemulţumiţi de salarii

Data publicării:
Eugen-Nicolaescu.jpg

După ce a îndemnat la dialog şi a spus că protestele nu sunt justificate, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a făcut nişte calcule şi a ajuns la concluzia că cei mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar nu vor face grevă.

„În România astăzi sunt 42.000 de medici înegistraţi. 32.000 din 42.000 sunt medici de ambulatoriu şi de familie. Mai rămân 10.000 de medici care ar trebui să lucreze în spitale şi care, teoretic, ar putea să fie nemulţumiţi de salarii. Din aceştia, vreo 2000, avem noi un calcul, lucrează şi în sectorul privat. Cu alte cuvinte, rămân în final circa 8.000 de medici total nemulţumiţi. Pentru ei vreau să discutăm în continuare. Cu alte cuvinte, din punctul meu de vedere, nu e motiv de îngrijorare”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Dar calculele ministrului Eugen Nicolăescu sunt contrazise de cei care sunt pregătiţi să înceapă protestele săptămâna viitoare.

„Cu privire la cifre, nu ştiu de unde le-a luat domnul ministru. Din baza noastră de date, şi nu există niciun medic care să poată profesa în România fără să fie înscris în Colegiul Medicilor, rezultatele sunt următoarele: sunt 12.000 de medici de familie, restul până la 39.896 sunt medici de alte specialităţi. În spitalele publice lucrează peste 17.000 de medici, restul lucrează în ambulator”, a declarat Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor.

Iar motive de îngrijorare ar fi. Nu doar pentru ministrul Sănătăţii, ci şi pentru Guvern şi Parlament, spun reprezentanţii medicilor.

„Să vadă momentul în care, să spunem, există spitale care nu mai au anestezie-terapie. Sau anatomo-patologi, care să pună diagniosticul care să îi dirijeze pe chirurgi. În Slovacia și-au dat demisia numai 7% din medici și sistemul s-a prăbușit”, a avertizat Vasile Astărăstoae.

Medici, asistenţi şi alţi angajaţi din sistemul sanitar vor începe protestele pe 18 septembrie. Aceştia cer, în primul rând, ca Sănătatea să primească un buget de 6 la sută din PIB, nu puţin peste 4 la sută, cât este în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri