Termen-limită pentru S. Oprescu privind demolarea Cathedral Plaza

Data publicării:
cathedral playa mediafax

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, este somat să prezinte decizia de desființare a clădirii Cathedral Plaza, în conformitate cu o decizie a instanței, care a declarat-o legală.

Decizia de a-l obliga pe primarul general să emită decizia de desființare a imobilului a fost luată în iunie 2012, de Tribunalul Dâmboviţa și a fost menținută și declarată irevocabilă de Curtea de Apel Ploiești în ianuarie 2013, însă edilul-șef al Capitalei nu a luat măsuri de atunci.

„Dispune obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif”. „Construirea fără autorizaţie valabilă – se arată în motivarea deciziei – îndreptăţeşte la demolare şi corespunde unui interes public (...). De asemenea, legiuitorul şi-a mai propus să confere monumentelor istorice o zonă de protecţie menită să asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât şi protejarea victimelor oricărei agresiuni civile prin repararea integrală şi în natură a prejudiciului produs”, se arăta în decizia instanței.

„Pe acest fond de criză morală și legală, executorul judecătoresc i-a pus în vedere Primarului General ca în data de 17 octombrie 2013, ora 14.00 să prezinte decizia de desfiinţare a clădirii declarată ilegală”, se arată într-un comunicat, emis marți, al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

„În loc să treacă la acţiune, Primarul General este consiliat de aceeaşi casă de avocaţi care reprezintă şi interesele clădirii Cathedral Plaza, găsind tot felul de subterfugii pentru neaplicarea hotărârii judecătoreşti, fie prin avansarea unor sume fabuloase privind costurile desfiinţării construcţiei, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranţa catedralei în caz de desfiinţare a construcţiei ilegale, atitudine care aduce mai mult a ameninţare decât a îngrijorare”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

„Avem speranţa că nu vom fi obligaţi să solicităm încă o dată sprijinul forurilor internaţionale, mai ales al celor implicate în procesul de monitorizare a aplicării hotărârilor judecătoreşti în România, astfel încât să nu fie nevoie de proceduri dureroase, pentru ca dreptatea câştigată în mulţi ani de judecată să îşi găsească în sfârşit drumul către lumină”, a declarat IPS Ioan Robu.

Demolarea controversatei clădiri Cathedral Plaza din Bucureşti a început, săptămâna trecută, cu o amânare. Municipalitatea le-a cerut unor experţi în construcţii să stabilească dacă lucrările vor afecta sau nu structura de rezistenţă a Catedralei Sfântul Iosif, aflată la doar câţiva metri distanţă. 

„Sunt riscuri, chiar sunt riscuri pentru catedrală. Aştept să îmi spună profesorii ce părere au. Eu le-am dat un termen trei săptămâni, ei au început acum cinci-şase zile”, a spus Sorin Oprescu.

Întrebat cât vor costa lucrările de demolare, primarul general al Capitalei a subliniat că, deşi nu a fost finalizată evaluarea, ar fi vorba despre aproximativ patru milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri