Aeronava MApN cu destinația Kiev a decolat. 12 răniți vor fi îngrijiți în patru spitale din România

Data publicării:
Violente Kiev Ucraina 20 februarie -AFP Mediafax Foto-LOUISA GOULIAMAKI-1

Actualizare 08:25: „Lista răniților a fost modificată de câteva ori, au fost introduși unii care sunt mai grav. Este o listă de 12 răniți, e posibil să se întoarcă cu mai puțini, asta se va decide acolo. 11 răniți sunt cu plăgi prin împușcare și cu traumatisme după explozii sau arsuri”, a spus Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

„Faptul că noi luăm 12 răniți este un sprijin și o solidaritate care este normală. România trebuie să se implice, pentru că și la noi, dacă Doamne ferește, se întâmplă un cutremur, vor veni alții în sprijinul nostru. Fiind foarte mulți răniți depășește capacitatea unei țări uneori, depășește capacitatea unui sistem sanitar”, a mai spus secretarul de stat.

Momentan nu sunt solicitări din partea autorităților ucrainene de preluare a altor răniți, a precizat el.

Raed Arafat a menționat că este greu de prezis cât timp vor fi spitalizați pacienții ucraineni în România și că ei vor pleca individual.

Totodată, răniții vor fi preluați de cele patru spitale în funcție de leziunile pe care le au.


Actuzalizare 08:15: Aeronava Spartan cu destinația Kiev a decolat. Răniții vor fi tratați la spitalele Floreasca, Bagdasar, Universitar sau Elias, în funcție de afecțiunile de care suferă.


Avionul militar aparține Ministerului Apărării Naţionale și este echipat special pentru acest tip de intervenţie.

Aeronava va decola de la Baza 90 Otopeni spre Kiev, în jurul orei 8:00 și, cel mai probabil, se va întoarce mâine după-amiază. Există și posibilitatea ca avionul să se întoarcă chiar astăzi, depinde cât de repede se va efectua transferul celor 12 răniți. Pacienții vor fi internați în patru spitale din Capitală.

Cel puțin 80 de oameni au murit în violențele de luna trecută de la Kiev, dar numărul celor răniţi nu este nici acum anunţat oficial. Medicii estimează că aproximativ o mie de oameni au fost loviţi sau împuşcaţi în confruntările dintre protestatari şi trupele speciale.

Între timp, criza politică din țara vecină s-a extins în Crimeea, unde au fost înregistrate mișcări de trupe rusești. Situația provoacă îngrijorări la Washington. Preşedintele american Barack Obama a avertizat Rusia să nu intervină militar în Ucraina. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Moscova a promis prin tratatele internaţionale să respecte independenţa şi suveranitatea Ucrainei. Rusia a precizat, însă, că acţiunile din Crimeea fac parte din manevrele Flotei Mării Negre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri