Video Transmisiune specială Digi24 din SUA. Cum se fabrică avioanele de luptă F-35. Imagini din Texas cu aeronavele de atac

Data actualizării: Data publicării:
avion f-35
România va cumpăra în prima faza 32 de avioane de luptă F-35. Foto: Captură video Digi24

În inima Americii, la 50 de kilometri de orașul Dallas, sunt construite cele mai cunoscute și mai temute avioane de lupta din lume: F-35. Aeronavele de ultimă generație sunt deja cumpărate de 18 state, iar România se va afla printre ele. Jurnalistul Digi24 Alexandra Dinu a fost la fabrica din Texas și ne arată un astfel de avion.

Avionul multirol iese din fabrica de lângă Dallas după aproximativ 2 ani. Fiecare piesă, bucată, cablu sau sistemele electronice sunt asamblate manual de cei peste 17 mii de angajați de la fabrica din Forth Worth.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: Fabrica mai este numită și fabrica de o milă deoarece asta este distanța pe care se întinde fabrica. Sunt 200 de stații de asamblare în interior unde avionul se află în anumite faze.

Greg Day, managerul liniei de producție: La începutul liniei de producție, asamblăm aripile. Totul este construit cursiv și eficient. Ne folosim de tehnologie, să fie eficient și ușor de folosit de clienții noștri. Dacă ne referim la partea digitală, sunt folosite instrumente performante și realitatea virtuală pentru a aduce aeronavele în forma pe care o vedeți în spatele meu.

După ce avionul este asamblat și vopsit începe adevărata magie. Theodore „Dutch” Dyckman a fost pilot în Marina Americană, iar acum testează avioanele F-35. A trecut prin toate generațiile de avioane, dar spune că ultima depășește orice limita.

„Este o tranziție simplă. Având în vedere experiența mea și misiunile în care vreau să fiu, acest avion a făcut lucrurile mai ușoare. Este foarte ușor de pilotat, pune la dispoziție multe informații și mă pot concentra pe tactici, ceea ce făceam și înainte, doar că acum am mai puține operațiuni de făcut”, spune Dutch.

Avioane de luptă americane, pe lista României

Avionul F-35 este unul dintre cele mai versatile din lume. Are capacitatea să aterizeze pe verticală. Este aproape imposibil de detectat cu radare datorită vopselei speciale.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: F-35 poate fi folosit pentru o mulțime de misiuni, are o vedere de 360 ce îi permite să vadă în jurul aeronavei, dar și la sol.

România va cumpăra în prima faza 32 de avioane multirol. Va plăti 6,5 miliarde de dolari pentru avioane, mentenanța lor si antrenamentele piloților.

În prezent România, are o escadrila de F-16 completa. Ministrul Apărării a anunțat ca anul acesta va semna contractul și pentru F-35. Primele avioane de ultima generație vor ajunge abia după 2030.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri