Presupusul autor al atacului din Vitan va fi extrădat din Rusia

Data publicării:
vitalie

Vitalie Proca, care ar fi fost plătit de un interlop din Piatra Neamţ să îi ucidă rivalul, a împuşcat la sfârşitul anului trecut un tânăr la Bucureşti, dar nu el era ţinta lui. L-a confundat pentru că avea acelaşi tip de maşină cu cel care ar fi trebuit să-i cadă victimă.
 

Un comunicat al Poliției române face acest anunț.

În luna noiembrie a anului trecut, în apropierea mall-ului din cartierul Vitan, un bărbat a fost găsit împuşcat în cap, piept şi picioare, în maşina lui. Anchetatorii spun că s-a tras dintr-un alt autoturism cu un pistol-mitralieră AK 47. La faţa locului, poliţiştii au găsit cartuşe de calibre diferite, semn că s-a tras cu mai multe tipuri de armă.

Ancheta a dezvăluit că au fost trase peste 20 de gloanțe în atac. 13 s-au oprit în parbrizul mașinii, iar restul au ricoșat în peretele blocului și pe jos.Victima a supraviețuit.

Vitalie Proca a fost prins la 6 februarie, la Moscova, cu sprijinul poliţiilor din Rusia, Italia, Republica Moldova şi al Scotland Yard, el fiind căutat atât pentru atacul din cartierul Vitan, cât şi pentru o faptă similară pe care ar fi comis-o în primăvara anului trecut, pe teritoriul Marii Britanii.

Profil de personaj din filme

Vitalie Proca are 33 de ani și este cetăţean al Republicii Moldova. Susţine că a fost cercetat pentru furt, dar anchetatori din toată Europa caută probe care să-l lege de mai multe asasinate. A fost plătit să ucidă şi în România. La sfârşitul anului trecut, a descărcat cel puţin un încărcător de mitralieră spre un tânăr de 25 de ani. Semnalmentele lui au fost distribuite în 190 de țări.

Atacul armat a avut loc în faţa unui bloc. Victima îşi parca maşina. Anchetatorii au stabilit că suspectul principal a tras din autoturismul său cu arma semiautomată. A observat însă că tânărul nu murise, aşa că a ieşit din maşină şi a tras şi cu pistolul cu amortizor. A aruncat apoi armele şi a fugit. Ca prin minune, tânarul împușcat în torace, mâini, picioare și cap a supraviețuit.

Suspectul principal a fost găsit şi arestat în capitala Rusiei. Este acuzat de tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şI munitiilor. În cartierul Vitan, a tras cu un Kalașnikov şi cu un pistol Makarov.

Numele lui Vitalie Proca este legat de un alt atac la comandă, spun anchetatorii. În martie, anul trecut, în faţa unui bloc din Londra, un bancher rus a fost împuşcat tot cu un pistol cu amortizor, de calibru 9 milimetri. Atacatorul a aruncat arma într-un tufiş şi a plecat, pe jos, la metrou. Acum, Vitalie Proca e suspect principal şi în cazul din Marea Britanie.

În tara sa de origine, a primit deja o condamnare la 20 de ani de închisoare, din care a ispăşit 12. În decembrie1997, el şi alți trei barbaţi au jefuit o familie din Republica Moldova. Au ucis în bătaie două femei, iar pe o treia au ars-o cu fierul de calcat. Vitalie Proca a fost eliberat, însă, condiţionat în 2010.  

Citiți și: Autorul atacului din Vitan a fost prins la Moscova

Imagini cu autorul atacului din Vitan, surprinse în cursul unui act similar în Londra

Scotland Yard cere probe ADN de la Vitalie Proca

Atacurile din Vitan și Piatra Neamț au avut legătură. Frații Mararu au fost reținuți

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri