China pășește în UE prin București, scrie presa occidentală

Data publicării:
armata chineza - mfax-3

Oficialii și oamenii de afaceri chinezi se vor întâlni la București cu șefi de guverne din această parte a Europei.

România pune pe masă proiecte în valoare totală de 8,5 miliarde de euro în negocierile cu China, la prima vizită în Europa de Est a premierului chinez. Executivul român a aprobat în şedinţa de miercuri nouă memorandumuri care ar urma să fie negociate cu reprezentanţii Chinei. Cele mai importante vizează energia, agricultura şi infrastructura. 

Guvernul încearcă de aproape doi ani să-i convingă pe chinezi să construiască reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. Pentru că nu au bani să le facă pe cont propriu, autorităţile de la București sunt dispuse să ofere investitorilor pachetul majoritar de acțiuni la acest proiect.

În România, chinezii ar putea participa şi la realizarea canalului de irigaţii Siret-Bărăgan, dar şi la construcţia unor drumuri. Chiar dacă investitorii chinezi nu mai vor să participe la realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov, există încă interes pentru anumite tronsoane de pe Autostrada Transilvania. Tot chinezii ar putea face, peste câţiva ani, şi linia de metrou Bragadiru-Voluntari.

Din cele 200.000 de societăţi comerciale ale străinilor din România, chinezii deţin puţin peste 10.000. Sumele investite sunt mai degrabă mici: doar 400 de milioane de dolari. Cele mai mari investiţii sunt fabrica de ţigarete din Buzău, o fabrică de materiale de construcţii în Constanţa şi una de biciclete, în Hunedoara. Mai cunoscute sunt însă companiile Huawei şi ZTE.

Pentru dezvoltarea de noi afaceri alături de companiile chineze, autorităţile noastre sa bazează şi pe relaţia comercială bună între cele două ţări. Schimburile comerciale între România şi China au ajuns la 2 miliarde de dolari, după primele opt luni ale anului. Îmbucurător este că exporturile româneşti au crescut cu un sfert faţă de 2012. De regulă, importăm de şase ori mai mult decât vindem în China. Autorităţile române vor să schimbe însă acest lucru. De la 1 ianuarie, putem exporta carne de porc şi bovine spre cea mai mare piaţă alimentară din lume, iar asta mai poate echilibra balanţa.

La Bruxelles, summitul nu e văzut de toată lumea cu ochi buni

Premieri și înalți reprezentanţi din 16 țări europene, 400 de jurnaliști străini și români acreditați, o mie de oameni de afaceri, dintre care 300 chinezi, potenţiali investitori în România. Cu toţii vor fi prezenţi la summitul Summitului de Cooperare China-Europa Centrală şi de Est, care are loc martea viitoare, la Bucuresti. Miza este mare pentru România.

La Bruxelles, summitul nu este văzut de toată lumea cu ochi buni. Prezenţa premierului chinez la reuniunea de la Bucuresti are ca scop divizarea Europei, a avertizat un diplomat european, sub protecţia anonimatului, pentru Financial Times. Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională, Iulian Chifu, spune că reuniunea este relevantă din punct de vedere politic, dar reţinerea Bruxelles-ului este de înţeles.

Cred că e o reuniune relevantă din punct de vedere politic. Trebuie însă s-o privim pe aceasta cu rezervele şi cu oportunităţile pe care le-ar putea deschide. Rezerve, pentru că există evident un semn de întrebare în momentul în care înaintea reuniunii Uniunea Europeană-China, acordurilor bilaterale, se organizează o reuniune care priveşte doar o parte din ţările Uniunii Europene”, a declarat consilierul prezidențial la RFI.

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, apără reuniunea găzduită în Capitală. El susţine că este vorba de un proiect care continuă şi completează summitul UE-China, care s-a încheiat ieri la Beijing.

Nu am auzit acest tip de reacții atunci când state importante și în mod legitim au încheiat contracte de miliarde foarte bune cu China și nu s-au pus întrebări se respectă sau nu regulile UE și o unitate a UE. România are dreptul împreună cu celalate state din regiune, la resurse de dezvoltare”, a declarat Titus Corlățean pentru Digi24.

Summituri asemănătoare au fost organizate în 2011 de Budapeste și în 2012 de Varșovia.

Vizita premierului chinez la București a fost pregătită în luna iulie, când Victor Ponta s-a întâlnit cu şeful Executivului chinez la Beijing. În cadrul aceleaşi vizite, premierul român a avut şi o întrevedere cu preşedintele chinez Xi JinPing. „Mi-a spus că şi una din fetele preşedintele preşedintelui Obama învaţă chineză. Înseamnă că toată lumea şi noua generație acordă importanța cuvenită Chinei”, spunea premierul.

România pune pe masă negocierilor cu investitorii chinezi proiecte în valoare totală de 8,5 miliarde de euro.

Premieri care și-au anunțat participarea la summit:

Ivița Dacic - premierul şi ministrul de Interne al Republicii Serbia

Plamen Oreșarski - premierul Bulgariei

Li Keqiang - premierul Chinei

Zoran Milanovic - premierul Croaţiei

Andrus Ansip - premierul Estoniei

Nikola Gruevski - premierul Macedoniei

Vjekoslav Bevanda - premirul Bosniei şi Herţegovinei

Edi Rama - premierul Albaniei

Jiří Rusnok - premierul Cehiei

Donald Tusk - premierul Poloniei

Viktor Orban - premierul Ungariei

Valda Dombrovska - premierul Letoniei

Milo Đukanović - premierul Muntenegrului

Alenka Bratušek - premierul Sloveniei

Algirdas Butkevičius - premierul Lituaniei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri