Mii de medici au protestat în Bucureşti. Ei ameninţă cu greva generală

Data publicării:
medici crop

ACTUALIZARE 14.00. Marşul cadrelor medicale a ajuns la final. Cei 5.000 de medici şi asistente care protestează în Capitală pentru salarii şi condiţii de muncă la standarde europene au ajuns în faţa Palatului Parlamentului.  

ACTUALIZARE 13.01. Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000. Ei au ajuns pe Calea Victoriei, în dreptul Muzeului Național de Artă al României și se îndreaptă spre Parcul Izvor.

ACTUALIZARE 12.14. Medicii care s-au adunat în fața Guvernului au pornit în marș spre Palatul Parlamentului.

Marşul Tăcerii, cum a fost denumit protestul, este cea mai amplă mişcare de protest din ultimii ani. Seria acţiunilor de protest a început în luna octombrie, prin pichetarea Ministerului Sănătăţii şi a celui de Finanţe. Numai că solicitările sindicatelor nu au fost soluţionate.

„Din sistemul de sănătate românesc şi-au dat demisia peste 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi şi văd că lucrul acesta nu a impresionat pe nimeni”, a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

„MS recunoaște și respectă dreptul democratic al Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a protesta printr-un marş organizat, dar dorește să reamintească faptul că în ultimele luni ministerul a purtat numeroase discuţii cu reprezentanții acesteia pentru găsirea soluțiilor optime în privința rezolvării problemelor din sistemul sanitar revendicate de aceştia”, se arată într-un comunicat remis sâmbătă dimineaţă de MS.

Ministerul Sănătății informează, în acelaşi context, că face „toate eforturile legale pentru rezolvarea cât mai curând a problemelor stringente din sistemul sanitar, care nemulțumesc atât pacienții și cadrele medicale, cât și autoritățile”.

Medicii cer acordarea a 6 la sută din PIB pentru Sănătate, dublarea salariilor pentru medicii rezidenţi şi condiţii mai bune de muncă.

Niciuna dintre revendicări nu a primit un răspuns pozitiv până acum de la Guvern. Există doar promisiuni. Una dintre ele vine chiar de la ministrul Sănătăţii care spune că lucrează deja la mai multe proiecte de lege care vor rezolva o parte din problemele sistemului. Eugen Nicolăescu susţine că, din cauza unor răuvoitori, mesajul nu ajunge şi la medici.

„M-am săturat de critici sterile, m-am săturat de părerile unora sau altora care vorbesc ca lăutarii, după ureche. Uneori lăutarii sunt mai stimabili, pentru că au ureche bună”, spune însă Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Protestele s-ar putea radicaliza. Ieri, doctorii i-au mandatat pe reprezentanţii Colegiului Mediclilor să susţină greva generală în sistem, dacă nici după marşul de astăzi Guvernul nu le soluţionează cererile. Ultima variantă pe care o au la dispoziţie cadrele medicale este demisia în bloc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri