Victor Ponta a spus despre un europarlamentar german că are „gândire nazistă”. Elmar Brok îi dă replica

Data publicării:
elmar brok - 6167099-AFP Mediafax Foto-MLADEN ANTONOV

Totul a plecat de la declaraţiile europarlamentarului conservator Elmar Brok, în contextul polemicii din Germania privind imigraţia. Politicianul care face parte din partidul cancelarului Angela Merkel susţine că străinii care abuzează de beneficiile sociale trebuie expulzaţi şi amprentaţi, pentru a evita reîntoarcerea lor în Germania. Aceste declaraţii au provocat reacţia dură a premierului Victor Ponta.

Avem politicieni demagogi, iresponsabili si populisti precum domnul Brok. Ăștia sunt prietenii lui Macovei (europarlamentarul PDL Monica Macovei – n.r.), ce va miră? De fapt, şi gândesc la fel, au o gândire nazistă”, a declarat premierul Victor Ponta.

Replica politicianului german a fost la fel de dură.

„Dacă domnul Ponta, a cărui relaţie cu statul de drept este bine cunoscută, mă acuză acum că vreau ca regulile UE să fie respectate, cuvintele lui se vor întoarce împotriva sa. Nu ar trebui să trateze un prieten vechi al României aşa cum o face, decât dacă nu foloseşte această ocazie în scopuri populiste, motivate intern”, a declarat într-un comunicat Elmar Brok.

Politicianul conservator susţine că mai bine de 15 ani a fost un prieten al României, pledând pentru aderarea la Uniuniea Europeană. Românii sunt bineveniţi în Germania, spune el, însă minoritatea care încalcă regulile trebuie constrânsă să le respecte.

„Am pledat pentru deplina libertate de circulație pentru români și bulgari la 1 ianuarie 2014 și continui să o fac. Totuși, această libertate de mișcare trebuie să fie implementată ținând cont de reglementările UE, în special articolul 7 din directiva pe 2004 referitoare la dreptul la liberă mișcare și rezidență”, spune europarlamentarul german.

El a explicat că a cerut autorităților din țara sa să monitorizeze abuzurile, tocmai pentru a nu periclita libertatea de mișcare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri