Roşia Montană. Minerii protestatari au ieșit din subteran după discuția cu Victor Ponta

Data publicării:
ponta 1

Actualizare 20.50. Dragoş Tănase, directorul general al RMGC, a declarat la Digi24 că „oamenii din Roșia Montană au ajuns la limita răbdării”.

Toți așteaptă pornirea mineritului. Sunt mii de oameni fără loc de muncă, mineri din tată în fiu, și își doresc să facă ceva. Avem această oportunitate, să pornim acest proiect care care va crea mii de locuri de muncă. Oamenii așteaptă și nu au o soluție. Suntem și noi la fel. Aveam această posibilitate să facem o investiție si să generăm locuri de muncă”, a spus Dragoş Tănase.

„Înainte de a te pronunța asupra proiectului, trebuie să vii în zonă, vizitezi și să vezi vechea exploatare, poluarea actuală. Foarte puțini oameni vorbesc de poluarea actuală. Avem ape acide, halde de steril nereabilitate. Există niște probleme de mediu acum care n-au soluție, în absența proiectului minier”, a adăugat directorul general al RMGC.

Analistul economic Ionel Blănculescu a declarat că lumea s-a obișnuit să raporteze toată situația la 2.000 de oameni din zonă, dar „întreaga industrie minieră e cu ochii pe ce se întâmplă la Roșia Montană”.

Dacă la Roșia Montană vom putea deschide un prim proiect de investiții, o primă mină de acest nivel, probabil vom putea deschide şi altele. În ultimii s-au închis 580 de mine la nivelul României”, a spus el.

România e ţara care şi-a creat o autoritate de închidere a minelor. Cele 580 de mine care au zeci de mii de mineri, care probabil privesc cu mult interes ceea ce se întâmplă, probabil toți aceștia se gândesc că ar putea și minele lor să se deschidă”, a spus analistul.

„Spunea zilele trecute comisarul pentru Industrie la nivelul Comisiei Europene spunea că se produce un masacru industrial. Altfel spus, anumite ONG-uri care sunt specializate în protecția mediului fac de așa natură încât să se închidă toate proiectele de investiții, nu numai în România, ci și la nivelul Comisiei Europene, iar investitorii pleacă în SUA (...) Au introdus pe lista lor de revendicări oprirea proiectului Roşia Montană, exploatarea gazelor de şist, exploatarea cuprului, oprirea centralelor nucleare și a grupului 3 și patru care ar urma să fie construite, probleme legate de exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Dacă ne vom confrunta mai departe cu un astfel de masacru industrial, România nu va mai să genereze nici locuri de muncă, nici bani pentru pensii, nici bani pentru buget. Atunci ce vom face? Vom privi la ceva puțin mai verde, în care, de fapt, toată populaţia va suferi”, a mai spus analistul.

În schimb, Mircea Toma, preşedintele organizației Active Watch, a declarat că „în ţările deştepte, energia solară și eoliană au depășit restul surselor de energie”.

„Ideea că dacă nu deschidem minele murim e o minciuna cât casa sau o confuzie. E glumă proastă. Suntem în situația de a păşi într-o dictatură a unei corporaţii”, a declarat Mircea Toma.

În opinia sa, „mineritul în sine poate să existe și la Roșia Montană în forma lui. Ce propune Gabriel Resources e un minerit distructiv”.

„Întrebați membrii Guvernului de ce nu vorbesc despre resursele alternative. Sunt cărţi cu soluții. Protestăm tocmai că să vină joburi sănătoase la oamenii din Roşia Montană”, a mai spus președintele Active Watch.

Actualizare 19:45: Minerii au renunțat la protest, în urma discuţiilor cu Victor Ponta.

La ieşirea din mină, premierul a declarat că le-a promis protestatarilor că, după ce comisia parlamentară va fi înfiinţată, „o să-i aducem pe toți din comisie să vorbească cu ei și să decidă aici dacă susțin sau nu proiectul.”

Dar nimeni nu are dreptul, când nu știe ce viață au oamenii ăștia, să zică nu. Trebuie să-i aducem aici, le-am promis și o să mă țin de cuvânt”, a declarat premierul. 

Le-am spus, încă o dată, că și vocea lor se aude, şi a celor din Bucureşti, dar şi a lor, că au dreptul la un viitor”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă și Crin Antonescu ar trebui să vină la Roșia Montană, premierul a răspuns: „Eu o să-i spun domnului Antonescu să vină aici, o să fie bine primit, oamenii de aici sunt moţi, oameni cinstiţi, oameni primitori. Dacă nu vii aici, nu poți să spui că decizi viața oamenilor de aici. După aceea, fiecare va decide cum crede că e bine”, a repetat Victor Ponta.

El a adăugat că „toți oamenii politici care pot să decidă” trebuie să vină la Roșia Montană, pentru a vedea „cu ochii lor” care este situația la fața locului, înainte de a lua o decizie.

Premierul a evitat să răspundă la întrebarea dacă susține proiectul minier.

La ieșirea din subteran, unul dintre minerii protestatari afirma: „Prim-ministrul asta ne-a garantat, că susţine proiectul Roşia Montană”.

„Victor Ponta este singurul om care a avut curajul. De ce nu a venit Crin Antonescu? Noi nu suntem maidanezii din București sau nesimițiții ăia care merg la o bere”, a spus unul dintre mineri.


Victor Ponta a declarat în localitatea din județul Alba că a mers acolo pentru a încerca să-i convingă pe cei 33 de oameni să renunțe la protest și să-i scoată din mină.

Îi scoatem pe oameni de acolo. Sper că da, de asta am venit aici”, a spus premierul.

Totodată, Victor Ponta a intrat în mină pentru a discuta cu minerii.

Sursa foto: facebook.com/victor.ponta

Minerii din Roşia Montană au primit ieri vizita unui grup de parlamentari PNL, care i-au asigurat că susţin proiectul. Cei 33 de ortaci au fost examinaţi preventiv şi de o echipă de medici. Ei au anunțat zilele trecute că vor intra în greva foamei, ulterior au renunțat la această formă de protest și au spus că vor aştepta până la începutul săptămânii viitoare.

De cealaltă parte, mii de protestatari din București, Iași și Timișoara au ieșit în stradă și cer respingerea legii cu privire proiectul de exploatare de la Roșia Montană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri