Discuţii despre viitorul Oltchim. Vosganian: „Mă încăpățânez să salvez combinatul, dar nu o pot face singur”

Data publicării:
18022013 20m 20varujan 20vosganian 20oltchim-50180

Actualizare 15.50.Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a arătat nemulțumit de decizia sindicaliștilor de la Oltchim de a protesta, în contextul în care și-au primit salariile și având în vedere că s-a întâlnit foarte des cu reprezentanții lucrătorilor de la combinat.

După finalizarea discuțiilor de la Minsiterul Economiei, Varujan Vosganian a subliniat că este nevoie de o formulă responsabilă pentru a salva combinatul, iar investitorii ar putea fi îndepărtați dacă văd că angajații ies în stradă în ziua în care își primesc salariile.

Mă încăpățânez să salvez Oltchim, dar nu o pot face singur”, a spus ministrul Economiei, subliniind că are nevoie de voință politică și de colaborarea sindicatelor.

„L-am luat în comă, dar încerc să-l revitalizez”, a subliniat Varujan Vosganian, care a arătat că are în vedere și un plan B, până la decizia de acordare a unui ajutor de stat.

„Trebuie să găsim o formulă prin care statul să nu fie prejudiciat”, a spus ministrul Economiei.

În ceea ce privește o posibilă moțiune din partea Opoziției în Parlament, Varujan Vosganian a spus că aceasta este „binevenită, numai că a întârziat un an – doi”.

Ministrul a evitat să dea declarații privind posibilii investitori pentru preluarea combinatului.

Variantele pentru salvarea combinatului

Delegația de la Oltchim și reprezentanți ai Ministerului Economiei au discutat azi variantele pentru salvarea combinatului.

Cea mai plauzibilă este cea a găsirii unor parteneri oficiali. În acest moment, combinatul nu are piață de desfacere deoarece mai multe companii private care au plătit produsele în trecut nu le-au primit, așadar încrederea în companie este scăzută pe plan internațional.

O altă variantă este cea a ajutorului de stat, aproximativ 20 de milioane de euro ar trebui să vină de la Guvern sub forma unui împrumut și alte 25 de milioane care să vină de la băncile comerciale, cu garantarea acestor bani de către EximBank.

O ultimă variantă ar fi privatizarea, însă sunt necesare mai mult de șase luni pentru ca acest combinat să fie reevaluat, să se pună pe picioare. Dacă ar fi vorba de o privatizare, s-ar face doar vânzarea secțiilor viabile. Trei secții sunt încă funcționale și există piață pentru produsele lor.

În cazul unei privatizări, reprezentanții Ministerului Economiei au spus că nu se va mai lua în calcul varianta prețului cel mai bun ci un investitor serios

Doi investitori privați

Cei 20 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au renunţat la greva foamei. Li s-a promis că luni vor primi salariile restante. Și că ar fi posibilă o privatizare. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, se va întâlni cu doi investitori străini pentru a discuta o posibilă preluare.

Funcţionarea Oltchim depinde acum de ajutorul pe care combinatul l-ar putea primi de la Guvern. Cele trei secţii viabile pot fi repornite cu 45 de milioane de euro, însă există riscul ca aceşti bani să nu ajungă niciodată în combinat. Acordul de la Bruxelles întârzie și, putem acuza birocrația de acolo, dar asta se știa la București, că procedurile sunt lente și pașii trebuiau făcuți mai înainte.

Citiți și:

Companiile care cer ajutor statului, campioane la tocat bani

Soluția lui Traian Băsescu: datoriile Oltchim către stat, transformate în acțiuni

Istoria unui eşec. Oltchim are pierderi de aproape 400 de milioane de lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri