Ce planuri are Ministerul Economiei cu cea mai mare companie de minerit din România

Data publicării:
BUCURESTI - MINISTERUL FINANTELOR - PROTEST
REMIN SA, cu rezerve de milioane de metri cubi de minerale, deținută de Ministerul Economiei, este în insolvență de 14 ani. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase REMIN SA se află într-un moment-cheie, fiind pregătite asocieri care în loc să rezolve problemele, mai degrabă pare să le complice, scrie Adevărul. Compania deținută de Ministerul Economiei are datorii la stat de 985.738 de lei, iar datoriile generale ale companiei sunt și mai mari. Planurile de salvare nu par să fie în interesul statului.

Cea mai mare companie de minerit din România, Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase REMIN SA, cu rezerve de milioane de metri cubi de minerale, deținută de Ministerul Economiei, este și în prezent în insolvență, o situație în care se află de 14 ani.

Iar potrivit informațiilor „Adevărul” situația nu pare să se îmbunătățească, în condițiile în care e pregătită o asociere care mai degrabă dezavantajoasă.

Ce datorii are REMIN SA

În prezent, administratorul special este Bogdan Chițescu, poziție pe care o deține din iulie 2022, în timp ce ca administratori judiciari apar Pareto Grup I.P.U.R.L. și Pro Insolv IPURL. Compania deținută de Ministerul Economiei are datorii la stat de 985.738 de lei, potrivit Termene.ro. Însă datoriile generale sunt și mai mari de ordinul sutelor de milioane. Conform sursei citate, în 2022, datoriile totale erau de 589 de milioane, în timp ce după prima jumătate a anului 2023, datoriile ajunseseră la 591,6 milioane lei, scrie Adevărul.

Asocierea care este pe cale să fie pusă în mișcare este cu o firmă înregistrată în străinătate – Vast Resources PLC (Marea Britanie), care are în România mai multe subsidiare, dar care ridică semne de întrebare, susțin surse politice, dat fiind modul de acțiune al firmelor subsidiare.

O primă firmă este Sinarom Mining Group SRL. Aceasta este în insolvență, conform Termene.ro, fiind pe pierdere. Acționar în integralitate este Vast Resources Romania LTD, din Marea Britanie, iar administrator este Andrew Prelea (cel care e și în directoratul Vast Resources PLC). Datoriile companiei, potrivit Termene.ro, erau de 91 de milioane de lei în 2021, cu o tendința a scăderii cifrei de afaceri începând din 2017, menționează sursa citată.

Cealaltă companie este Vast Băița Plai SA, cu o probabilitate de insolvență clasa C, clasa E fiind cel mai ridicat grad, iar A+ cu cel mai mic risc. Acționarul majoritar al acestei firme este compania Vast Resources PLC, cu 97,64%, iar al doilea acționar e AP Mining Group LTD, cu 2,36%, din Marea Britanie. Administrator este același Andrew Prelea.

Surse politice susțin pentru Adevărul că unul din „promotorii acestui demers”, adică al colaborării companiei de stat cu compania străină cu subsidiare în România este exact Bogdan Chițescu, cel care în perioada aprilie-august 2023 a ocupat și funcția de director general provizoriu al CONVERSMIN SA București, nu doar cea de administrator special al CNMPN REMIN SA. Mai mult, era și director în cadrul Ministerul Fondurilor Europene, conform ultimei declarații de avere din iunie 2023. Surse politice susțin că nu a existat vreo insistență a acestuia pentru realizarea unui plan de reorganizare pentru redresarea companiei de stat, pentru a putea să înceapă achitarea datoriilor.

Interesul pentru REMIN SA este mai vechi

În martie 2023, Profit.ro scria: „Compania minieră de stat Remin SA din Maramureș, aflată de 14 ani în insolvență, a discutat cu britanicii de la Vast Resources, care exploatează mina polimetalică Băița Plai din Bihor, o potențială asociere pentru reluarea activității pe perimetrele Remin considerate a avea potențial economic. În același timp, subsidiara românească a Vast Resources, care operează mina, tot polimetalică, Mănăila din județul Suceava, aflată în stare de conservare și mentenanță, a intrat la rândul ei în insolvență”.

Conform sursei citate, în octombrie 2022, compania de stat a lansat o ofertă publică pentru a găsi potențiali investitori interesați să se asocieze cu Remin SA pentru „identificarea posibilităților de repornire a activității productive, rezolvarea problemelor de mediu stringente și eventuala completare a planului de reorganizare″, iar ulterior pentru „reluarea activităților miniere în perimetrele identificate cu potențial economic, în cadrul procedurii de reorganizare judiciară”.

În urma procedurii, a fost declarată câștigătoare oferta companiei britanice Vast Resources PLC. La acea vreme, Vast Resources exploata mina polimetalică Băița Plai din Bihor, prin Vast Băița Plai SA. Potrivit sursei citate, „în septembrie anul trecut (n.r. - 2012), subsidiara locală a Vast Resources care deține licența de la Mănăila, Sinarom Mining Group SRL, a intrat în insolvență la solicitarea unui contractor al companiei, care a reclamat o datorie neplătită de 1,2 milioane lei pentru servicii de transport de minereu”, fiind semnalat comportamentul problematic, mai scrie Adevărul.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri