Gaură de miliarde în bugetul statului. Urmează o mărire de taxe?

Data publicării:
impozite mediafax

Pentru 2014 însă, an electoral, Executivul are planuri mari. Va mări pensiile, iar banii, spun analiștii, n-au de unde să vină decât din taxe şI impozite majorate.

„Vom avea o rectificare bugetară negativă pentru ca încasările prevăzute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde de lei, asta înseamnă pentru fiecare dintre dvs. resurse mai puține până la sfârșitul anului și mai înseamnă că pentru 2014 Ministerul de Finanțe, pe baza estimărilor - de data aceasta ceva mai realiste ale ANAF-ului - trebuie să construiască și să prezinte scenariile realiste pentru 2014”, le-a spus premierul Victor Ponta, vineri, membrilor Guvernului.

„Ce putem să scădem, ce putem să adăugăm, astfel încât discuțiile pe buget să le finalizăm până la finalul lunii noiembrie și să trimitem în Parlament un buget realist pentru 2014”, a adăugat premierul.

Ministere la regim

Prin urmare, a doua rectificare bugetară din acest an va lăsa instituţiile statului cu bugete şi mai sărace. Situația, deși gravă, a lăsat loc de înțepături politice:

 „Din câte îmi aduc aminte până să vin aici, domnul Chițoiu și ministrul Finanțelor Publice, împreună cu ANAF, se ocupă de colectarea veniturilor. Nu că nu sunt de acord cu nu știu ce măsură, ci trebuie să facă propuneri de măsuri de îmbunătățire a veniturilor”, spunea, joi, vicepremierul Liviu Dragnea.

Și tot joi, copreședintele USL, Crin Antonescu, a cântărit ușor ironic situația, invocându-l pe poetul romanțelor, Ion Minulescu: „Există o problemă ca de fiecare dată, în fiecare zi, vorba lui Minulescu, când construim bugetul, pentru că nu ajunge, nu sunt venituri suficiente”.

Potrivit Finanţelor, la jumătatea anului, gaura din buget era cu 7 miliarde de lei sub estimarea de la începutul anului. S-a colectat mai puţin şi din cauza restructurării Fiscului, dar şi ca urmare a profiturilor mici înregistrate de bănci.

Guvernul este nevoit acum să taie banii, însă nu toată lumea va pierde.

Nu va fi o rectificare negativă la primării. Primăriile nu vor pierde bani. Să încercăm să identificăm nişte sume. Chiar dacă va fi o rectificare negativă, vor fi unele domenii unde se vor aloca nişte bani: încercăm să găsim nişte sume pentru plata însoţittorilor persoanelor cu handicap”, a afirmat Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale.

Creșterea taxelor, inevitabilă?

Cu alte cuvinte, Guvernul se scutură acum de tot mărunţişul, însă îşi face planuuri ca anul viitor să cheltuiască mai mult. A promis creșterea pensiilor cu 3,8 la sută, iar banii, spun analiștii, vor veni din creşterea taxelor. Nu şi din majorarea cotei unice, susține premierul.

Va creşte fiscalitatea, dar rămâne de văzut sub ce se va camufla. Poate că se va livra sub forma următoarei afaceri; nu putem indexa pensiile decât dacă mai creştem un impozit. Sau din creşterea speculată a cotei unice se va ajunge la o variantă de compromis - cota de 16% pentru cei cu venituri mici şi pentru bogați de 22%”, este de părere economistul Bogdan Glăvan.

Orice creştere de taxe şI impozite va fi negociată cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional prezentă zilele acestea la Bucuresti.

Mai puţini bani în vistieria statului

    ianuarie-iunie 2013

Venituri prognozate 104,32 miliarde de lei

Venituri colectate 97,54 miliarde de lei

Diferenţă 6,78 miliarde lei

(Sursa: Ministerul Finanţelor)

Cota unică. Sursele sunt liberale, urecheați sunt ziariștii

Din informațiile pe care le are Digi24, creşterea cotei unice de la 16 la 22 la sută pentru acoperirea găurilor din buget a ajuns la urechile jurnaliștilor din surse liberale. Imediat ce informaţia a apărut în presă, liderii PNL, în frunte cu preşedintele Crin Antonescu, au sărit să apere românii de biruri mai mari. Joc de imagine, reproşează colegii social-democraţi. În contrele del a vârful USL despre cota unică, victime colaterale au căzut jurnaliștii:

„Povestea cu cota unică e o poveste de presă, nu înțeleg foarte bine de ce, deși am spus foarte clar și eu, și ministrul de Finanțe că nu crește, nu reușim să oprim televiziunile”, a declarat vineri premierul Victor Ponta în ședința de guvern.

„A fost o discuţie la nivel politic în USL, la plecare, o discuţie la care nu am fost foarte atent, eram pe picior de plecare toţi”, afirma, joi, vicepremierul Liviu Dragnea.

Și tot joi, liderul liberal Crin Antonescu era întrebat cum s-a ajuns să se discute despre cota unică. „În picioare, la plecare”, a răspuns copreședintele USL. Întrebat cine a adus în discuție această posibilitate, a spus că nu mai ține minte, dar trebuie să fi fost „ori dl. Ponta, ori dl. Chițoiu”.

Cota unică de 16% asumată şi aprobată în programul de guvernare nu se modifică pe perioada 2013-2016”, a ținut ulterior să anunțe oficial, într-un comunicat, ministrul Chițoiu.

Business Club. Bugetul de tratează cu taxe mai mari

La opt luni, nici măcar ponderea veniturilor în PIB nu a fost păstrată, în condițiile în care bugetul prevedea creșterea ca procent în produsul intern brut în acest an. Și e o lipsă de 0,5% din PIB, ceea ce înseamnă 710 milioane de euro.

Problema este că veniturile au un ritm de creștere care acoperă doar la jumătate din prognoză, pentru că au fost umflate cheltuielile de la început. Dar chiar și cu aceste lipsuri, Guvernul tot optimist rămâne. Se vorbește de rectificarea care va tăia doar vreo jumătate de miliard de euro din cheltuieli. Prin urmare, finanțiștii se așteaptă ca ritmul de încasare să se îmbunătățească spre sfârșit de an. Ei tot Insistă. Și e ușor de ghicit de unde se vor tăia.

La rectificarea din vară, Ministerul Transporturilor, care are proiecte de infrastructură, a pierdut 230 de milioane de euro. Guvernul a intrat acum în fibrilații, pentru că lucrează la bugetul pe anul viitor și are de dat raportul la FMI. Iar primul test este ce au făcut până acum. Și nu au făcut deloc bine. Șansele de a merge mai departe cu cheltuieliele pe același sistem sunt minime. Ar trebui acceptată o creștere a deficitului, iar FMI a acceptat o creștere deja în vară. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri