Aproape 250.000 de moldoveni, amenințați cu interdicția de a intra în Rusia

Data publicării:
imigranti romani afp-3

FOTO: MEDIAFAX

De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare o lege care stabileşte că străinii se pot afla fără vize în Federaţia Rusă doar 90 de zile în şase luni.

Anterior, imigranţii puteau să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse după trei luni de şedere, iar în scurt timp să revină în ţară. Noua lege a fost adoptată după ce liderul de la Kremlin a cerut să fie rezolvată problema imigranţilor ilegali.

Vladimir Putin a solicitat limitarea perioadei de şedere a acestora, iar în cazul în care termenul va fi încălcat, să fie stabilită o interdicţie de a intra pe teritoriul ţării de până la 10 ani.

Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale de la Chişinău, aproximativ 21.000 de cetăţeni moldoveni au primit deja interdicţii de a intra în Rusia.

O altă modificare legislativă este interzicerea folosirii altor permise de conducere decât cele rusești începând cu luna mai a anului 2014, iar o altă lege, intrată în vigoare deja la 1 decembrie 2013, prevede ca migranții care vor să se angajeze în sfera serviciilor locativ-comunale, comerț și deservire socială trebuie să susțină un examen de cunoaștere a limbii ruse. Potrivit legii, abia după ce vor demonstra că știu limba rusă, migranților li se va elibera un permis de muncă sau li se va prelungi cel existent. Astfel, un sfert dintre cetățenii Republicii Moldova care muncesc în Rusia vor avea un loc instabil de lucru sau vor deveni șomeri, scrie infoprut.ro.

Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a afirmat, marți seara, la Digi24, că Rusia ar putea crește gradul de presiune asupra Republicii Moldova după olimpiada de la Soci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri