Foşti ambasadori americani la Bucureşti: Mulți români au fost împiedicaţi să viziteze SUA pentru că veniturile lor erau considerate scăzute

Data publicării:
loteria vizelor sua

Statele Unite menţin un regim strict de vize şi pentru alte patru state membre ale Uniunii Europene: Bulgaria, Polonia, Cipru şi Croaţia. Toate au deja acorduri bilaterale cu Washingtonul, dar rata de respingere a cererilor depuse de cetăţenii lor, care doresc să ajungă pe teritoriul american, depăşeşte nivelul impus de 3 la sută.

Dacă în termen de şase luni amercanii nu vor ridica vizele pentru România şi pentru celelalte patru state, Comisia Europeană ar putea cere impunerea de vize pentru diplomaţii americani ce doresc să călătorească în spaţiul comunitar, în baza principiului de reciprocitate.

Regula spune că Bruxelles-ul poate impune temporar permise de intrare în ţară pentru cetăţenii statelor care, la rândul lor, menţin vizele pentru unele state membre.

Dintre cele cinci ţări aflate în această situaţie, cel mai bine stau Cipru, cu o rată de respingere de 4 la sută, şi Croaţia cu 5,9 procente. În schimb, România are o rată de respingere a cererilor de 11,5 la sută, deci vom mai avea de aşteptat ceva mai mult decât ciprioţii şi croaţii.

Autorităţile americane admit că România umează o tendinţă pozitivă în acest sens, dar nu este suficient pentru ridicarea vizelor.

Pe de altă parte, patru foşti ambasadori americani la Bucureşti au cerut Congresului de la Washington să relaxeze condiţiile de acordare a vizei pentru români. James Rosapepe, J.D. Crouch, Michael Guest şi Mark Gitenstein au publicat, în vara anului trecut, un editorial comun în Washington Post, în care declarau deschis că „actuala legislaţie americană privind vizele restrânge, pe nedrept, dreptul de călătorie pentru cetăţeni pe care Statele Unite ar trebui să-i primească fără rezerve”.

Cei patru diplomaţi au mai precizat că, în calitate de ambasadori ai Statelor Unite în România, au întâlnit o mulţime de români care „împărtăţesc valorile americane, dar care au fost împiedicaţi să viziteze SUA, de obicei pentru ca veniturile lor erau considerate scăzute după standardele americane. Prezumţia ca aceştia ar intenţiona să rămână ilegal în SUA - lăsându-şi în urmă cultura, familia şi prietenii - a fost deseori greşită", se mai arată în scrisoarea comună a celor patru foşti ambasadori americani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri