Maicile unei mănăstiri din Copou pregătesc straiele în care va fi înveșmântată Sfânta Parascheva

Data publicării:
vesminte sfanta 1

La mănăstirea din Copou, maicile lucrează de zor la confecţionarea veşmintelor pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva. Primul pas este alegerea materialului şi a modelului. „Se croieşte o bucată de doi metri şi jumătate de material şi două pernuţe care se folosesc la sfântă. Proiectul îl facem noi. Aşezăm noi modelele şi culorile pe care le folosim,” a explicat maica Pantelimona.

Urmează apoi una dintre cele mai delicate etape. Realizarea broderiei. Pentru un singur veşmânt se folosesc peste 1.000 de metri de aţă aurită, adusă din Grecia. Cel mai mult se munceşte la icoană. „Icoana toată durează mai mult. Cam 4 - 5 zile, până o desenzi, până pui chipul, faţa, veşmintele şi apoi vine decupată şi pusă pe pernuţă,” spune maica Nectaria.

De coaserea veşmântului şi de finisat se ocupă apoi alte două măicuțe, mai ca Teodosia și maica Simiona.

Comenzi pentru veşminte poate face orice persoană. Prețurile pornesc de la 1.000 de lei petru cele mai simple și ajung până la 5.000 de lei pentru cele care necesită broderii speciale. Dupa ziua de hram, straiele cu care va fi înveșmântată Sfânta Parascheva vor fi împărțile bisericilor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri