Exclusiv Interviu cu fata primarului aleasă duminică în locul lui. Vrea să schimbe mobila din birou și să facă o echipă de fotbaliste

Cătălin Firoiu Data actualizării: Data publicării:
anca baciu primarita digi
Anca Baciu are 24 de ani și, de duminică seara, este cea mai tânără primăriță aleasă din țară. Foto: Digi24

Anca Baciu are 24 de ani și, de duminică seara, este cea mai tânără primăriță aleasă din țară. În următorii patru ani va conduce primăria Corbi, din Argeș, unde-l va înlocui în funcție chiar pe tatăl ei. Va schimba mobila din birou, pentru că cea a părintelui său nu-i place, și vrea să dezvolte comuna din punct de vedere turistic, doar într-un mandat. Pentru că în opinia Ancăi Baciu un primar ar trebui să stea în funcție un mandat, maximum două. Apoi să lase locul altuia, cu altă filosofie, cu altă viziune.

De duminică seara încoace, această localitate din Argeș are ce nu mai are nimeni în țară: primăriță de 24 de ani. Ttatăl său, primar în funcție, a lăsat primăria Corbi și a candidat la șefia Consiliului județean Argeș. În cursa pentru primărie a intrat însă fiica sa cea mare: membră PMP, până mai ieri pasionată de păpuși, desene animate și seriale pentru copii.

Reporter: Sincer, la desene animate... Hannah Montana sau Doctorița Plușica?

Anca Baciu - primar ales, Corbi, Argeş: Hannah Montana!

Reporter: Erai fan Hannah Montana?

Anca Baciu: Da, bineînțeles!

Reporter: Mai ești?

Anca Baciu: Nu! Gata!

Fiica primarului a descoperit între timp politica, iar duminică, majoritatea comunității din Corbi a ales-o primar.

Virgil Baciu - primar în funcţie, Corbi, Argeş: Da, este fata lui tata, dar de data aceasta a fost băiatul lui tata.

Reporter: Unii zic că nu a învins Anca, a învins tata!

Virgil Baciu: Într-o măsură este și ajutorul meu și este clar că a fost ajutorul meu. Dar ei au convins mai mulți decât mine, să știți.

Reporter: Ce ați făcut cu păpușile Ancăi, de acasă?

Virgil Baciu: Păpușile Ancăi de acasă sunt la ea. Sunt păpușile de când era mică! Și probabil că ea știe cel mai bine ce are de făcut.

Deocamdată, primărița aleasă în Corbi are-n plan să schimbe mobila din biroul tatălui ei.

Anca Baciu: Probabil că-l voi schimba total. Sau, nu știu, măcar parțial! Gândindu-mă că trebuie să-l fac cumva să mă simt într-un mediu ok pentru mine. Și asta contează super-mult. E clar că dacă eu nu mă voi simți bine, nici lucrurile nu vor ieși bine!

Dincolo de mobilier, tânăra primăriță vrea să transforme comuna în stațiune cu teatru sezonier.

Anca Baciu: Ce mi-aș dori eu să fac eu aici, să simt că este proiectul meu în care o să mă implic eu de la început până la sfârșit, ar fi un teatru de vară!

Reporter: Unde să fie el?

Anca Baciu: Să fie amplasat în același loc unde este scena de la Stonebird. Adică, mai exact, în locul acela.

De trei ani, la Corbi are loc cel mai mare festival de rock din ruralul românesc. I-au găsit loc pe-un deal și l-au botezat Stonebird Festival. Dave Evans, primul solist vocal al trupei AC/DC, a cântat aici. La fel David L. Reece, de la Accept, și mulți alții.

Anca Baciu: Din păcate, pandemia nu ne-a lăsat să facem acest eveniment anul acesta. Dar sperăm ca la anul să putem reveni cu forțe aici la Stonebird, unde se adună foarte mulți oameni, oameni de calitate, oameni frumoși. Oamenii și-au dat seama că aici este nevoie de mai multe locuri de cazare și aici intervine, din nou, ideea de stațiune turistică. Cu cât avem mai multe locuri de cazare, cu atât putem să transformăm mai repede acest loc în stațiune turistică.

Pasionată de poveștile lui Ispirescu, Frații Grimm și alții, primărița Anca a ținut să ne arate și uriașul pietrificat din comuna pe care se pregătește s-o conducă.

Anca Baciu: Aici este, cumva, talpa lui. Vine piciorul, bazinul, trunchiul, și aici trebuia să fie capul. Capul care a căzut. Și este acolo... împărțit!

Printre coloși și rockeri, viitorul primar vrea stadion. E sigură că la Corbi își poate face loc și-o echipă de fotbaliste.

Anca Baciu: O să fac și o echipă de fete, de fotbal. Cum ar fi? Cred c-ar fi o idee foarte tare. Și-am încuraja un pic, așa, și fetele!

Anca Baciu are o altfel de filosofie despre funcție și primărie:

Anca Baciu: Dacă eu îmi dau seama că am reușit în acești patru ani de zile, în primul mandat, să-mi ating toate obiectivele pe care mi le-am propus, probabil că voi lăsa pe altcineva să vină în locul meu. Pentru că e firesc și e normal ca oamenii să aibă experiențe și cu alți oameni

Virgil Baciu, primarul în funcție și tatăl fetei, n-a câștigat președinția Consiliului Județean. Își va relua afacerile personale. În schimb, pentru băieții cărora le place primărița aleasă din Corbi, are un mesaj.

Virgil Baciu: Este într-o relație, de ceva timp.

Reporter: Asta pentru fani!

Virgil Baciu: Da, pentru fani, da. Să stea cuminți, că lucrurile sunt deja clare în privința aceasta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri