Live

Exclusiv Aurescu: România poate introduce la CJUE o singură acțiune contra Austriei, dar Curtea nu o poate obliga să voteze pozitiv

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a explicat la Interviurile Digi24.ro, că România poate introduce la Curtea Europeană de Justiție doar o singură acțiune contra Austriei, care durează mai mult de doi ani, perioadă care nu ar fi în favoarea României. Foto: Profimedia Images

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a explicat la Interviurile Digi24.ro, că România poate introduce la Curtea Europeană de Justiție doar o singură acțiune contra Austriei, care durează mai mult de doi ani, perioadă care nu ar fi în favoarea României. Ministrul a subliniat că chiar și dacă s-ar pronunța o soluție favorabilă României, Curtea nu va putea obliga Austria să voteze pozitiv. 

"Există o singură acțiune pe care România o poate introduce direct împotriva Austriei la CJUE, anume o acțiune în constatarea încălcării a obligației de stat membru. Presupune sesizarea Comisiei Europene. Avizul motivat se dă în 3 luni, faza contencioasă durează aproape 2 ani.

Pentru acest tip de procese CJUE are o jurisprudență extrem de redusă. Au fost doar șase hotărâri care s-au pronunțat pe acest tip de procedură stat contra stat.

21,8 luni este media unei astfel de proceduri. 

Ce se întâmplă dacă Austria va spune: OK, așteptăm doi ani ca să se termine procesul și apoi ne pronunțăm? Noi dorim să intrăm cât mai rapid în Schengen, o astfel de pauză s-ar putea să nu fie în favoarea României.

Mai este o acțiune pe care Comisia o poate introduce împotriva Austriei pentru neîndeplinirea obligației de stat membru, care durează la fel.

Mai există două acțiuni pe care România le-ar putea introduce împotriva Consiliului UE, adică nu a Austriei, respectiv o acțiune în anulare a deciziei și o acțiune în constatarea inacțiunii.

Dacă Curtea ar anula decizia din 8 decembre nu înseamnă că decizia e transformată într-o decizie pozitivă, înseamnă doar că decizia luată e anulată și e nevoie de alta.

Dacă în procedura pe care dacă Româna ar introduce-o direct contra Austriei, CJUE ar ajunge la concluzia că votul Austriei nu a fost în regulă înseamnă că la un alt vot ar trebui să fie obligată să își motiveze votul. Nu e o garanție pentru un vot pozitiv.

În toate aceste proceduri nu se pot obține despăgubiri.

Trebuie să ne uităm foarte atent la diversele demersuri și care sunt consecințele. Nu există proceduri accelerate de șase luni. Din păcate, aceste chestiuni nu sunt acum la dispoziție.

Chiar și dacă s-ar pronunța o soluție favorabilă României, Curtea nu va putea obliga Austria să voteze pozitiv", a declarat Bogdan Aurescu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, că nu va exista un boicot din partea statului român la adresa Austriei, referindu-se la declarațiile lui Marcel Ciolacu, care anunțase că România își va folosi dreptul de veto împotriva Austriei care își dorește președinția OSCE. 

Președintele s-a referit și la declarațiile făcute de primvicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, care spusese, în plenul parlamentului European, că România va ataca la Curtea Europeană de Justiției votul dat de Austria împotriva României, în Consiliului JAI de săptămâna trecută. Șeful statului a spus că ”există mulți sfătuitori publici care creează așteptări” legate de aderarea României la Schengen, în contextul desfășurării Consiliului European în aceste zile, la Bruxelles.  
 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Herbert Kickl, liderul extremei drepte din Austria, este anchetat pentru corupţie

Greblă: Peste 900 de români s-au înscris pentru a vota prin corespondență la prezidențiale și parlamentare. Sper să fie cât mai mulți

În Germania are loc cel mai mare proces de înaltă trădare de după Al Doilea Război Mondial. Puciștii „Reichsburger” sunt judecați

Procesul fraților Tate poate începe. Tribunalul Bucureşti a respins excepțiile formulate de inculpați

Partenerii noștri