Live

Cea mai mare pasăre care a trăit vreodată pe Terra

Data publicării:

Vorombe titan, o specie din Madagascar, dispărută în urmă cu multe secole, a primit din partea oamenilor de ştiinţă din Londra titulatura oficială de "cea mai mare pasăre care a trăit vreodată pe Terra", informează Press Association, citată de Agerpres.


Credit foto: Jaime Chirinos
Denumirea ştiinţifică a acestei specii înseamnă "pasăre mare" în malgaşă şi greacă. Cu o înălţime de aproape trei metri, această pasăre-elefant, asemănătoare struţului, avea o greutate cu puţin mai mică de o tonă (800 de kilograme).

Foto credit: Heidi Ma



Experţii au petrecut decenii întregi analizând dovezi contradictorii şi polemizând în privinţa celei mai mari păsări care a trăit vreodată pe Pământ.

Un nou studiu dedicat păsărilor gigantice din Madagascar a încheiat această dezbatere academică şi a atribuit "titlul" în cauză speciei Vorombe titan, au anunţat cercetătorii de la Zoological Society of London (ZSL).

Anterior, oamenii de ştiinţă au crezut că fosilele analizate, aparţinând unui exemplar dintr-o specie descrisă din 1894, proveneau pur şi simplu de la pasăre neobişnuit de mare ce făcea parte dintr-o specie mai mică - Aepyornis maximus.

Însă noul studiu a descoperit că Vorombe titan este o specie distinctă, suficient de diferită de alte păsări-elefant pentru a justifica plasarea sa în propriul gen sau familie de animale. "Vorombe" este numele genului animal din care face parte acea specie.

Vorombe titan este cea de-a 16-a specie recunoscută de păsări-elefant, care au fost împărţite până acum în trei genuri.

Păsările-elefant au dispărut de pe Terra în urmă cu aproximativ 1.000 de ani, după ce au coexistat multă vreme cu primele aşezări umane din Madagascar.

În pofida picioarelor puternice şi a ghearelor lor fioroase, aceste păsări erau vieţuitoare paşnice, vegetariene, hrănindu-se în principal cu fructe. O teorie încă neconfirmată afirmă că exemplarele de Vorombe titan au fost vânate până la extincţie de către oameni. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puțin 12 oameni au murit și peste 80 au fost răniți într-o busculadă la intrarea pe un stadion​ din Madagascar

25 de morţi şi 21 de dispăruţi, după o furtună tropicală în Madagascar

De ce ne scărpinăm în nas? Obiceiul lemurilor cu degete lungi din Madagascar care a stârnit curiozitatea oamenilor de știință

GALERIE FOTO. Un peisaj desprins parcă dintr-o lume nepământeană: „Locul unde nu se poate merge desculț”

Partenerii noștri