Live

Ce au descoperit oamenii de știință într-un tablou celebru al lui Leonardo da Vinci când l-au examinat cu lumina infraroșie

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Profimedia Images

Pânza lui Leonardo da Vinci „Fecioara între stânci”, una dintre celebrele sale lucrări, ascunde o altă imagine dedesubt, cea a unei schiţe a lui Iisus copil, cu aripi, conform unei noi examinări cu raze-X, informează vineri Live Science, citată de Agerpres.

Acesta nu este primul semnal că pânza „Fecioara între stânci” ascunde nişte schiţe mai vechi ale maestrului renascentist.

O examinare cu lumină infraroşie realizată în august 2019 a dezvăluit existenţa şi a unei schiţe a Fecioarei Maria în partea superioară a tabloului. Această nouă examinare a pânzei a fost realizată folosind o tehnică denumită macro-fluorescenţă cu raze-X (MA-XRF) - precum şi un nou algoritm de interpretare a datelor - şi a dus la descoperirea capului şi aripilor unui copil Iisus.

A fost ca şi când am fi căutat acul în carul cu fân, dar sentimentul pe care l-am avut când am văzut aripile şi capul a fost extraordinar”, a comentat Pier Luigi Dragotti, profesor la Departamentul de Inginerie Electrică şi Electronică din cadrul Imperial College of London.

Tehnica MA-XRF funcţionează prin excitarea unor elemente chimice individuale din pictură, care capătă o strălucire slabă ce poate fi identificată de un scanner cu sensibilitatea ridicată. Această tehnică este folosită de mai bine de un deceniu pentru a studia vechi picturi, conform unui articol publicat în martie 2018 de Microchemical Journal.

Chipul lui Iisus copil a fost identificat folosind un algoritm performant pentru a interpreta datele obţinute prin tehnica MA-XRF. Dezvoltat de Pier Luigi Dragotti, acest algoritm a lăsat sarcina de a căuta indicii ale unor eventuale schiţe ascunse sub pânză cu ajutorul computerului.

Elementul cheie pentru descoperirea acestei schiţe a fost zincul. Schiţa copilului Iisus cu aripi a fost realizată folosind o substanţă care conţinea zinc.

În primă instanţă am recepţionat semnale foarte slabe de la zincul de pe pânză, din cauza suprapunerii sale cu alte elemente chimice, însă algoritmul ne-a dat mai multă încredere în semnalele ce aveau legătură cu desenul de dedesubt”, a susţinut şi Catherine Higgitt, cercetător la Galeria Naţională din Londra, care a participat la descoperirea acestei schiţe.

Nu se ştie de ce Leonardo da Vinci a renunţat la această schiţă şi a pictat peste ea pânza "Fecioara între stânci".

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Nemaiîntâlnit! Câți bodyguarzi ”l-au apărat” pe Dan Șucu de jurnaliști după Rapid - Craiova! Oamenii patronului, mesaj pentru presă

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Sunt multe, multe alte lucruri de aflat”. Un nou secret despre tabloul „Mona Lisa” a fost dezvăluit

Ce se afla în spatele celebrei Mona Lisa. Un istoric spune că a descoperit locul pictat în fundalul tabloului lui Leonardo da Vinci

A fost descoperit ingredientul secret din tablourile lui Da Vinci. Poate fi găsit în orice bucătărie

VIDEO. Un bărbat deghizat în femeie a aruncat cu o prăjitură în celebra pictură Mona Lisa

Partenerii noștri