Live

Actorul şi cântăreţul Harry Belafonte a murit la vârsta de 96 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Actorul şi cântăreţul Harry Belafonte a murit la vârsta de 96 de ani. Foto: Profimedia

Actorul şi cântăreţul Harry Belafonte, care s-a dedicat şi activismului politic, a murit marţi, la New York, la vârsta de 96 de ani, conform unei informaţii publicate de New York Times, transmit Reuters şi AFP.

La începutul anilor '60, Harry Belafonte a colaborat cu prietenul său, Martin Luther King Jr., în cadrul mişcării pentru drepturi şi libertăţi civile. Apoi, în anii '80, a militat împotriva apartheidului sud-african şi a coordonat prima vizită a lui Nelson Mandela în Statele Unite.

Harry Belafonte a povestit la un moment dat că se afla într-o stare constantă de revoltă ce era alimentată de furie. „Trebuia să fac parte din orice revoltă apărea, care încerca să schimbe lucrurile acelea”, a declarat el în 2001 pentru The New York Times. "Furia este un combustibil necesar. Revolta este sănătoasă", mai spunea el.

Într-un alt interviu din 2011, Harry Belafonte povestea că a fost mai întâi un activist şi abia apoi actor şi muzician. „Foarte mulţi oameni mă întreabă: 'Când, ca artist, te-ai hotărât să devii şi activist? Le răspund că am fost activist cu mult timp înainte de a deveni artist”, a declarat el pentru National Public Radio.

Harry Belafonte s-a născut la New York, în Harlem, sub numele Harold George Bellanfanti, dar şi-a petrecut primii ani ai copilăriei în Jamaica, de unde proveneau părinţii lui. Carismatic şi foarte talentat, Belafonte a devenit prima persoană de culoare care a putut cânta într-o serie de cluburi de noapte de lux din Statele Unite şi a primit roluri importante în filme într-o perioadă în care America era încă afectată de segregaţionism.

În pelicula „Island in the Sun”, personajul interpretat de Belafonte flirta cu personajul feminin interpretat de Joan Fontaine, fapt care nu a fost deloc bine primit în sudul american, unde au existat chiar şi ameninţări despre o posibilă incendiere a cinematografelor.

Harry Belafonte a fost primul artist de culoare care a primit un premiu Emmy în 1960, datorită apariţiei sale într-o emisiune de televiziune de divertisment. El a câştigat şi premii Grammy în 1960 şi 1965, precum şi un Grammy pentru întreaga activitate în 2000. În anul 1994, Harry Belafonte a primit prestigioasa decoraţie National Medal of Arts.

În calitate de ambasador UNICEF al bunăvoinţei, Harry Belafonte a călătorit peste tot în lume, implicându-se şi în lupta împotriva SIDA. În 2014, a primit Premiul Umanitar Jean Hersholt din partea Academiei americane de Film, pentru activitatea sa umanitară.

Harry Belafonte a fost căsătorit de trei ori. El avea doi copii - inclusiv actriţa şi modelul Shari Belafonte - din prima căsnicie, cu Marguerite Byrd. De asemenea, a avut alţi doi copii din cea de-a doua căsătorie, cu Julia Robinson, o fostă dansatoare.

Cauza morţii lui Belafonte este insuficienţa cardiacă congestivă, conform purtătorului său de cuvânt, Ken Sunshine.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Familia lui Bruce Willis a făcut noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului

Care e starea lui Florin Piersic, după operație. El a fost transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, familia a cerut discreție

Un actor din Oradea a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru că și-ar fi violat o colegă. "E o porcărie, totul a fost consimțit"

O.J. Simpson a murit. Fostul actor și sportiv a fost achitat de o dublă crimă, dar a făcut închisoare pentru jaf armat

Partenerii noștri