Live

Momente festive la Oradea. 99 de ani de la eliberarea oraşului

Data actualizării: Data publicării:
sursă: Primăria Oradea

Peste o sută de persoane au participat, vineri, la acțiunile care au marcat trecerea a 99 de ani de la un moment care a schimbat radical istoria municipiului Oradea. În 20 aprilie 1919, într-o zi de Paşte, armata română a eliberat oraşul de sub regimul lui Bela Kun şi a permis astfel trecerea acestuia în componenţa României Mari.

Manifestările organizate de Primăria Oradea au debutat, la Biserica cu Lună, cu un Te Deum, la finalul căruia alaiul a plecat, pe jos, pe strada Avram Iancu spre statuia Generalului Traian Moşoiu.

După intonarea imnului României, primarul Ilie Bolojan a deschis seria discursurilor. Edilul a remarcat situaţia ruşinoasă în care se află casa memorială a lui Iuliu Maniu de la Bădăcin, aflată în ruină de mai mulţi ani. Edilul şi-a manifestat speranţa că într-o viitoare şedinţă a Consiliului Local va fi votată o hotărâre prin care să se aloce o sumă importantă pentru reabilitarea clădirii aflate în judeţul Sălaj.

Ilie Bolojan a mai vorbit şi despre importanţa momentului 20 aprilie 1919 în contextul istoric al acelei perioade: "Eram la finalul primului război mondial când imperiile care controlau această regiune erau în fază de dezagregare, când fiecare naţiune îşi căuta propriul destin."

Încheierea discursurilor a fost marcată de un recital al Corului Traian Moşoiu şi de depunerea de coroane la statuia generalului care a eliberat Oradea.

În faţa publicului care a asistat la manifestările de lângă parcul Bălcescu a luat cuvântul şi colonelul în rezervă Grigore Bartoş, fostul comandat al Garnizoanei Oradea.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Florin Lucuţa

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bolojan nu vrea liste comune cu PSD. Ciucă: E părerea dumnealui

Ilie Bolojan dezminte că ar susține-o pe Laura Codruța Kovesi la alegerile prezidențiale

Lucian Bode va conduce campania PNL pentru alegerile europarlamentare. Cine mai face parte din echipă

Centurile Beiuș și Sânmartin vor fi finalizate până anul viitor. Investițiile se ridică la peste 120 milioane de euro

Partenerii noștri