Live

Banca Mondială anunță o cădere la 2,1% a creșterii economice în Europa și Asia Centrală

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:

Ritmul de creștere economică în Europa și Asia Centrală a încetinit la 3,1% în 2018 și se estimează că va scădea 2,1% în 2019, în contextul încetinirii creșterii economice globale și al perspectivelor incerte, anunță Banca Mondială într-un raport dat publicităţii vineri. 

Foto: Guliver/ Getty Images

”Evoluţia pozitivă a datelor privind PIB-ul Rusiei, cea mai mare economie din regiune, a contribuit mult la creșterea regională, împreună cu creșterea accelerată din Albania, Ungaria, Polonia și Serbia. Între timp, Turcia a înregistrat o încetinire considerabilă, declanșată de presiunile de pe piața financiară și asupra monedei – creșterea este estimată la 1,0% pentru 2019, un declin major față de 7,4% în 2017”, susține Banca Mondială.

„Europa și Asia Centrală sunt vulnerabile în faţa incertitudinilor globale și se confruntă cu mai multe provocări pe termen lung, inclusiv îmbătrânirea populației, declinul productivității, scăderea investițiilor și schimbările climatice. Vestea bună este că sunt disponibile diverse opțiuni de politici pentru accelerarea creșterii și gestionarea acestor provocări”, a spus Cyril Muller, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală. „Țările ar trebui să elimine decalajele în materie de investiții, să îmbunătățească guvernarea, să participe mai mult la lanțurile valorice globale și să se asigure că mai multe persoane au acces la servicii financiare, inclusiv la conturi bancare și plăți digitale.”
Creșterea regională se așteaptă să continue modest în perioada 2020-2021, deoarece revenirea treptată anticipată a Turciei va compensa activitatea moderată din Europa Centrală. 

În 2017, aproximativ 116 milioane de adulți din regiunea Europa și Asia Centrală nu aveau un cont bancar, cei mai mulți trăind în Rusia, Turcia, Uzbekistan, Ucraina și România. Lipsa accesului la serviciile bancare este asociată de obicei cu lipsa participării la forța de muncă, nivelurile scăzute de educație și apartenența la cele 40% cele mai sărace din populație. Lipsa încrederii în instituțiile financiare reprezintă o preocupare majoră a oamenilor, fiind asociată nivelurilor scăzute de economii formale și prevalenței împrumuturilor informale în întreaga regiune. De asemenea, persistă disparitatea de gen în ceea ce privește deținerea unui cont: femeile reprezintă 58% dintre adulții care nu au acces la servicii bancare din regiune, mai arată Banca Mondială. 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu: „Avem o ţară stabilă macroeconomic. E pentru prima oară când suntem pe un plus de creştere”

Creşterea economică din Asia de Est şi Pacific este mai mare decât în restul lumii, dar China o încetineşte (Banca Mondială)

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa, anul acesta. Nu este o catastrofă deficitul

Scăderea fertilității și îmbătrânirea populației vor face economiile dependente de imigrație - studiu

Partenerii noștri