Live

Crește prețul asigurării obligatorii a locuințelor. Legea a fost adoptată în Parlament

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputații au adoptat, miercuri, un proiect de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, potrivit căruia suma asigurată pentru o locuință de tip A, una dintre cele mai rezistente, va crește la 130 de lei pe an, față de 100 de lei pe an în prezent. În ce privește despăgubirea maximă în caz de dezastre, prețul rămâne același, de 20.000 de euro, se mai arată în proiect. 

Potrivit proiectului de lege, persoanele fizice şi juridice asigură împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, înregistrate cu această destinaţie în evidenţele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi pentru care s-a păstrat în fapt destinaţia de locuinţă. „Pentru contractele anuale, suma asigurată care se acordă în temeiul prezentei legi, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este: 100.000 lei pentru fiecare locuinţă de tip A, 50.000 lei pentru fiecare locuinţă de tip B”, scrie Agerpres.

Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate sunt de 130 lei pentru suma prevăzută la locuinţele de tip A şi 50 de lei pentru cele de tip B, se arată în proiectul de lege. 

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare introducerea posibilităţii încheierii contractului PAD în cadrul aceluiaşi contract cu alte asigurări facultative emise de alţi asigurători în sistem de coasigurare, a clarificării obligativităţii încheierii contractului PAD pentru toate imobilele cu destinaţia de locuinţe, indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate în acest scop, a modificării unor prevederi cu privire la dreptul de despăgubire în cazul construcţiilor la care au fost realizate modificări neautorizate asupra structurii de rezistenţă, precum şi stabilirea cuantumului despăgubirii de la asigurătorii care au eliberat contractul PAD.

Deputaţii au eliminat din proiect un amendament adăugat la Senat, potrivit căruia se considera dezastru natural şi furtuna, pe lângă cutremur, alunecare de teren şi inundaţii. În textul proiectului, aşa cum a fost adoptat la Camera Deputaţilor, se menţionează că dezastru natural este forma de manifestare a riscurilor de cutremur de pământ, alunecare de teren şi inundaţii ca fenomene naturale, care generează prejudicii materiale. „Se propune eliminarea riscului de furtună având în vedere faptul că acest risc nu este unul semnificativ pentru întreaga suprafaţă a României şi nu există studii cu privire la probabilitatea de producere a acestora”, au explicat deputaţii.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Legea va merge acum spre promulgare la Președinție.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Cristian Roşu explica, la începutul lunii, că această majorare este necesară din cauza inflaţiei.  „(Valoarea primei) a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve”, afirma Roşu. 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mamele minore care au minim 16 ani pot primi alocația pentru copil și pot decide pentru ele în relația cu statul - proiect adoptat

Potop în Arabia Saudită. Școlile au fost închise, oamenii au fost avertizați că vor fi inundații. Imagini cu mașini luate de ape

Cel putin 42 de oameni au murit în Kenya dupa ce un baraj de lângă Nairobi s-a rupt

Proprietarul chinez al TikTok sfidează SUA și anunță că nu are de gând să vândă aplicația. Guvernul american vrea să o interzică total

Partenerii noștri