Live

Cum s-ar putea face testarea Covid a elevilor după revenirea la școală. Moldovan: Elevii cu simptome să anunțe medicul de familie

Data actualizării: Data publicării:
Elevi cu masca la școala. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a spus, la Jurnalul de Seară de la Digi24, că testarea anti-Covid în școli se poate face cu ajutorul testelor antigen rapide pentru că acestea nu sunt invazive - nu străbat mucoase - ci sunt de tip exudat. Ea mai spune că la revenirea elevilor la școală, testarea s-ar putea face la medicul de familie, în cazul în care un elev dezvoltă simptomele bolii, pentru a soluționa problema lipsei personalului medical din școli.

Andreea Moldovan spune, ca reacție la afirmațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, că rezultatele testelor pe bază de salivă nu sunt elocvente.

„Noi mergem foarte mult pe metodologia Uniunii Europene. Avem aceste teste antigen rapide nazale, care nu pot să spun că sunt anodine la testare sau ca senzație, dar sunt un exudat nazal. (...) Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea școlii, la reintrarea în colectivitate. Practic erau exudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanțe. Este un test care nu este invaziv. E un termen care nu e corect folosit, pentru că nu străbate niciun fel de mucoase. Se ia de la nivelul mucoasei nazale și ne dă rezultatul în 15 minute”, a spus Andreea Moldovan la Digi24.

Ea mai spune că elevii care au simptome de Covid ar trebui să anunțe medicul de familie.

„Acei copii care au minimum de simptome să anunțe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă. Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau infecție Covid”, conchide Andreea Moldovan.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus, duminică, pe pagina sa de Facebook, faptul că în opt săptămâni de școală, începând din 8 februarie, au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli.

Acest „insucces major” a fost cauzat, potrivit ministrului, de lipsa de personal medical sau de indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide și de faptul că acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind „invazive”, deci traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Pericolul invizibil care omoară felinele de pe „insula pisicilor”. Boala este extrem de infecțioasă și nu există remediu

Partenerii noștri