Live

Video&Foto Peste 25.000 de persoane au participat la Bucharest Pride 2023

Data actualizării: Data publicării:
În capitală s-a desfășurat a 18-a ediţie a Marşului Bucharest Pride 2023. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Asociaţia ACCEPT a organizat, sâmbătă, Bucharest Pride 2023, eveniment al comunităţii LGBTQIA+ și a anunțat că la marș au participat peste 25.000 de persoane. Manifestanții au cerut drepturi egale pentru toți cetățenii, indiferent de orientarea sexuală. Marșul s-a încheiat în Parcul Izvor, cu o petrecere.

Comunitatea LGBTQIA+ din România și aliații ei au stabilit un nou record de participare la Marșul Bucharest Pride 2023, organizat de Asociația ACCEPT. Peste 25.000 de persoane au mărșăluit sâmbătă, pe 29 iulie, pe traseul Calea Victoriei – Bd. Națiunile Unite – Bd. Libertății - Parcul Izvor pentru a-și celebra identitatea, pentru a-și face vocea auzită și pentru a-și revendica dreptul la o viață demnă.

„Sub umbrela „Visible love. Visible families”, cel mai mare eveniment din România dedicat comunității LGBTQIA+ s-a concentrat în acest an asupra sentimentului de familie, cât și a dreptului de a avea o familie recunoscută și protejată legal de către statul român, indiferent de orientarea sexuală  și de identitatea de gen a partenerilor”, precizează asociația.

Îmbrăcaţi viu colorat, cu pancarte, steaguri şi multe baloane, participanţii, inclusiv familii cu copii, au cântat şi dansat pe muzica artistei Rihanna - „Umbrella”, încercând să atragă atenţia locuitorilor, ieşiţi să-i vadă pe trotuare, aplaudând de la balcoane sau aflaţi prin restaurantele şi cafenele de pe Calea Victoriei.

Unii au purtat şi pancarte şi bannere: „Fricile voastre = cenzură ca politică de stat”, „România Educată, nu Discriminată”, „Fără Legi Homofobe şi Transfobe în Parlament”, „Ne daţi Umilire, noi vă dăm Rezistenţă”, „LOVE HAS NO GENDER”.

În sprijinul evenimentului a fost creat site-ul fiialiat.ro, unde oamenii pot lăsa mesaje de susţinere pentru comunitatea LGBTQIA+.

„Mesajele din acest loc sunt o doză de speranţă, solidaritate, curaj şi dorinţă de a trăi într-o lume în care diversitatea este sărbătorită, incluziunea este un parametru standard, iar vocile comunităţii LGBTQ+ şi ale aliaţilor vin împreună pentru a transmite un mesaj comun. Lasă şi tu astăzi un mesaj prin care să le transmiţi că eşti alături de ei, că nu sunt singuri şi că pot găsi peste tot aliaţi de încredere”, este îndemnul postat pe site.

Până la ora 21:30, peste 2.600 de „aliaţi” au lăsat mesaje de susţinere pentru comunitatea LGBTQIA+.

Marşul Bucharest Pride 2023 a celebrat vizibilitatea comunităţii LGBTQIA+ din România și a început sâmbătă de la ora 17:00, pe Calea Victoriei, fiind organizat de către Asociaţia ACCEPT. Marşul Pride s-a desfășurat pe ruta: Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – Bd. Naţiunile Unite – traversare Bd. Libertăţii – alveola Parc Izvor – Parc Izvor, conform paginii de Facebook a evenimentului.

Noua Dreaptă a organizat o contramanifestație la care au venit doar 150 de persoane

Organizaţia Noua Dreaptă a organizat o contramanifestaţie - un „marş pentru normalitate”, „pentru familia naturală, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”. 

„Marşul Normalităţii” a început sâmbătă, de la ora 13:00, și s-a desfășurat pe traseul Piaţa Romană – Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii - Patriarhia Română.

Organizatorii „Marşului Normalităţii” au explicat motivele pentru care invită oamenii să protesteze în ţară şi să susţină valorile familiei tradiţionale.

Astfel, Asociaţia Noua Dreaptă şi alte asociaţii şi activişti implicaţi şi în campania referendumului pentru familie care a avut loc în anul 2018 precizează că protestul de sâmbătă este „faţă de parada ho.mo.se.xu.alilor, o manifestare cu caracter obscen şi provocator care promovează în fiecare an ideea legalizării parteneriatelor, căsătoriilor şi adopţiilor ho.mo.se.xu.ale”.

Marsul este şi „faţă de decizia şi intenţia CEDO de a băga pe gâtul românilor căsătoriile şi parteneriatele ho.mo.se.xu.ale, în dispreţul majorităţii creştine din România şi a Codului Civil român care prevede explicit la art 277: «(1) Este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex. (2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România. (3) Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România»”.

Totodată, manifestaţia este şi împotriva „atitudinii agresive şi jignitoare a lobby-ului ho.mo.se.xual care anul acesta a organizat parade ho.mo.se.xuale şi la Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, pregătind o manifestare provocatoare similară la Oradea” şi „faţă de hărţuirea românilor care şi-au exprimat public opoziţia faţă de ideologia de gen şi promotorii acestei aberaţii, ultima victimă fiind chiar cunoscuta campioană Sorana Cîrstea”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tinerii care au omorât în bătaie un bărbat lângă parcul Crângași din București au fost arestați preventiv

Un medic din București, cercetat după ce ar fi uitat o compresă în abdomenul unei paciente. Femeia a făcut septicemie și a murit

Prognoza meteo pentru București. Urmează două zile cu vreme rece, vânt și ploaie

Un bărbat a fost omorât în bătaie de doi tineri lângă Piaţa Crângaşi din București. Agresorii au fost reținuți

Partenerii noștri