Live

ÎCCJ: Asociația vânătorilor și pescarilor a rămas fără pește în obiectul de activitate. Printre liderii ei, Adrian Năstase și Isărescu

Data publicării:
Asociația este una dintre cele mai cunoscute în breslele de profil, printre liderii executivi numărându-se, de-a lungul timpului, Adrian Năstase, Mugur Isărescu și Florin Iordache. Foto adriannastase.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, prin decizie definitivă, să oblige Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AGVPS) din România să elimine din statut orice referire la pescuitul sportiv, scrie G4Media.

Hotărârea a fost luată în urma unui proces care a durat mai mulți ani și a fost intentat de Federația Română de Pescuit Sportiv (FRPS). Asociația este una dintre cele mai cunoscute în breslele de profil, printre liderii executivi numărându-se, de-a lungul timpului, Adrian Năstase, Mugur Isărescu și Florin Iordache.

Judecătorii de la Înalta Curte au stabilit că doar federațiile sportive, înființate cu avizul Ministerului Tineretului și Sportului, pot să organizeze, conducă, controleze și supravegheze activitățile și competițiile dintr-o ramură sportivă, să asigure reprezentarea României în concursurile externe și în organismele internaționale.

Hotărârea a fost luată la solicitarea Federației Române de Pescuit Sportiv care a revendicat aceste poziții după ce a constatat că toate activitățile de mai sus erau doar atributul AGVPS, inclusiv calitatea de membru al Confederației Internaționale de Pescuit Sportiv (CIPS) și de organizator al unor campionate cu participare internațională. FRPS a avut câștig de cauză deoarece este autorizată de Ministerul Sportului, instituție pârâtă în dosar care a admis, în fața judecătorilor, faptul că dreptatea este de partea Federației.

Unul dintre potențialele efecte ale hotărârii este de ordin financiar, miza fiind cotizațiile plătite anual de membrii AGVPS și ai celor afiliate. Conform președintelui FRPS, Ștefan Popescu, în România ar exista circa 200.000 de pescari care achită, în fiecare an, între 250 și 400 de lei. Lipsa de legitimitate a AGVPS ar duce la pierderea acestor bani, fondurile din pescuitul sportiv, susține Popescu, reprezentând mare parte din veniturile Asociației. O informație de pe site-ul AGVPS menționează că aceasta reprezintă interesele a 140 de asociații/ligi afiliate în care sunt înscriși „peste 90% din pescarii cu domiciliul sau rezidența în România”.

Urmașă a unei asociații de profil înființată în urmă cu peste 100 de ani, Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România a fost readusă la viață după 1990, sub diferite forme și sub conducerea unor politicieni precum Sergiu Celac sau Bogdan Niculescu Duvăz, cea actuală fiind aprobată de judecători în anul 2000. O lungă perioadă, existența AGVPS a fost marcată de venirea la conducere a lui Adrian Năstase, premier între 2001 și 2004, acesta fiind cel care a obținut și includerea asociației în rândul celor de utilitate publică – mijloc prin care se pot obține, preferențial, finanțări de la bugetul public.

Printre membrii renumiți ai Asociației se mai află guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, care este și președinte de onoare și care a fost, timp de două mandate, președinte. Până în anul 2021, atunci când a fost numit președinte al Consiliului Legislativ, șeful AGVPS a fost Florin Iordache, ministru al Justiției în epoca Dragnea.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

BNR lansează două monede cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Mesajul guvernatorului Mugur Isărescu

Experiment Digi24. Cât de sigur este peștele de pe tarabe: Scrumbia de Dunăre, un pericol pentru sănătate

Avertisment ANPC în pragul sărbătorilor pascale: Fiți atenți la produsele din pește

REPER a atacat OUG-ul de comasare a alegerilor la CCR. Cioloș: Am fost deposedați de Guvernul Ciolacu de dreptul de a ne apăra votul

Partenerii noștri