Live

France 3: România, pusă sub supraveghere de UE, din cauza corupției

Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

România prezidează, de la 1 ianuarie, Uniunea Europeană, într-un context tensionat: manifestațiile împotriva corupției sunt tot mai dese, iar reforma justiției este foarte controversată. De cealaltă parte, puterea dezminte dorința de a-și proteja apropiații care ar fi implicați în afaceri de corupție, relatează un reportaj France 3.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Priviți-l pe Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților: a fost condamnat penal dar este în continuare la putere!”, spunea unul dintre protestatarii care s-au adunat în fața statuii regelui Carol I, în seara când la Ateneu era marcat debutul președinției Consiliului UE.

Avem de a face cu o derivă autoritară; există o tendință de a face din statul de drept o iluzie și în consecință sunt foarte multe motive să rezistăm și să acționăm”, a spus profesorul Ioan Stanomir.

Încurajați de societatea civilă, magistrații protestează și rezistă, dar sunt supuși unor campanii de denigrare. Laura Kovesi, fosta șefă a DNA, a fost revocată. Încet încet, guvernul dezmembrează arsenalul anticorupție, relatează France 3.

Un procuror a declarat pentru postul de televiziune, sub protecția anonimatului: „Obiectivul acestor atacuri este stoparea anchetelor privind infracțiunile cele mai grave. Ele provin din partea numeroaselor persoane aflate în atenția justiției și care își doresc să fie lăsate în pace pentru a putea profita de banii obținuți ilegal”.

Pe de altă parte, guvernul român afirmă că respectă independența justiției și caută aplanarea relațiilor cu magistrații. Întrebat dacă Guvernul este în război cu judecătorii, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus: „Nici pomeneală! Din punctul nostru de vedere, elementul fundamental al funcționării statului de drept în România este autonomia puterii judecătorești”.

Oficialii europeni vorbesc însă de un recul al statului de drept și pun Bucureștiul sub supraveghere.

Europa e făcută din compromisuri, dar atunci când este vorba despre respectarea statului de drept, a drepturilor omului și a luptei anticorupție, nu pot exista compromisuri! Am spus-o cu subiect și predicat ca să audă toată lumea”, a spus Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Victor Ponta a dat statul român în judecată, inclusiv DNA și procurorul care l-a trimis în judecată în dosarul Turceni - Rovinari

Herbert Kickl, liderul extremei drepte din Austria, este anchetat pentru corupţie

Adjunctul lui Şoigu locuia în conacul unei prințese. Ce avere are Timur Ivanov, arestat pentru corupție

Ministrul ucrainean al Agriculturii, eliberat din arest, după ce a plătit o cauțiune de 1,78 milioane de euro

Partenerii noștri