Live

Liviu Avram: Mă aşteptam ca preşedintele să dea curs referendumului şi să consulte poporul

Data actualizării: Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a condamnat adoptarea Codului penal în Camera Deputaților și a anunțat că va contesta atât modificările la Codul penal, cât și pe cele aduse Codului de procedură penală. Jurnalistul Liviu Avram, redactor-șef adjunct la Adevărul, a declarat la digi24 că s-ar fi aşteptat ca preşedintele să dea curs referendumului prin care să consulte oamenii punctual, asupra modificărilor aduse codului penal şi a codului de procedură penală.

Jurnalistul a invocat la Digi24 prevederile articolului 2 din Constituţie, referitor la suveranitate: „(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”.

„Acum suntem în situaţia în care nu ştim dacă majoritatea constituită în Parlament exercită suveranitatea poporului, cum cere Constituţia sau o exercită în nume propriu. Când au câştigat alegerile nu au spus ce vor să facă cu legislaţia penală. Nu ai cum face o reformă atât de amplă a legislaţiei penale fără să ai mandat de le acei care te-au ales. Nu ştim dacă majoritatea din Parlament, aşa cum e constituită după alegerile din 2016, strict în chestiunile legilor penale exercită sau nu suveranitatea poporului în nume propriu.

Se poate clarifica doar prin vot, care poate fie exercitat prin alegeri, dar peste 2 ani şi jumătate sau prin referendum.

În situaţia în care s-a ajuns nu putem afla cât de legitimă e acea majoritate în această chestiune decât prin referendum.

Preşedintele a iniţiat un referendum acum un an şi jumătate când a fost prima tentativă de a mutila atunci puţin legislaţia penală. Mă aşteptam ca, câtă vreme lucrurile politice s-au clarificat, majoritatea vrea ce vedem, mă aşteptam ca preşedintele să dea curs acelui referendum şi să consulte poporul care deţine suveranitatea, punctual asupra acestei chestiuni, Codul penal şi Codul de procedură penală, doar pe acele componente care ţin de lupta anticorupţie, integritatea funcţiei publice, abuz în serviciu.

Dacă poporul spune: nu vrem îmblânzirea legislaţiei pe aceste zone, veţi vedea că parlamentarii vor pierde orice apetit să îmblânzească legislaţia penală”, a explicat Liviu Avram.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul va putea emite ordonanțe în vacanța parlamentară. Proiectul a fost adoptat

Bani, droguri, alcool și bijuterii date ca mită electorală. Captură record confiscată înainte de alegerile parlamentare din India

Republica Moldova va avea simultan alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la UE în octombrie. Ce arată sondajele

Justiția poloneză a dezvăluit că fostul guvern populist PiS și-a spionat cetățenii cu ajutorul aplicației Pegasus

Partenerii noștri