Live

Meleșcanu: „Mesajele lui Timmermans au fost extrem de încurajatoare. Ne-a bătut pe umăr”

Data actualizării: Data publicării:

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, la Digi24, că el vede „partea plină a paharului” în cazul vizitei la București a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Dumneavoastră vedeți jumătatea goală a paharului și eu văd jumătatea plină”, i-a spus Teodor Meleșcanu moderatorului emisiunii „24/7”. „Mesajele lui Timmermans au fost extrem de încurajatoare în legătură cu MCV-ul (Mecanismul de Cooperare și Verificare, n.r.) și, în același timp, a făcut o declarație extrem de tranșantă în ceea ce privește aderarea la Schengen, unde România are tot dreptul și trebuie să devină membru cât mai rapid. Această discuție face parte din dialogul continuu care a existat și există între autoritățile române și Comisia Europeană, un dialog care ne ajută și pe noi și, în același timp, ajută și mai buna înțelegere a proceselor care se întâmplă în România”, a adăugat ministrul de Externe.

N-ați înțeles că Frans Timmermans a venit în România să ne bată pe umăr și să ne spună cât de mulțumit este...”, a insitat moderatorul.

Ba da. A spus: ați făcut progrese foarte importante. Ne-a bătut pe umăr. Continuați! Ăsta este mesajul care l-am perceput eu de la domnul Timmermans”, a replicat șeful diplomației române.

Venit la București în plin scandal legat de viitorul DNA, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, le-a spus liderilor PSD-ALDE că de-acum contactele se intensifică, chiar și zilnic dacă e nevoie.

„Este ca atunci când alergi la un maraton, iar acum suntem pe ultima sută de metri. Mesajul meu de astăzi a fost acesta: Continuaţi să alergaţi, dar nu în direcţia greşită, continuaţi să alergaţi spre finalul acestui maraton, mai avem puţin. Mai trebuie implementate doar câteva dintre recomandările Comisiei Europene. Nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi - pentru numele lui Dumnezeu! - nu începeţi să alergaţi în direcţia opusă”, a declarat, la București, oficialul european.

Frans Timmermans a mai declarat, joi, că verificarea magistraţilor trebuie făcută de magistraţi, nu de către politicieni, nu de către Guvern. Oficialul european fusese întrebat despre propunerea ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA.

Separarea puterilor nu e o problemă în România, a fost clădit un sistem judiciar foarte puternic şi cred că românii pot fi mândri. Atacurile la adresa justiţiei, în presă şi în dezbateri, riscă să creeze impresia în rândul opiniei publice că e o problemă cu justiţia. Opinia Comisiei e că nu este o problemă. Sigur, pot exista îmbunătăţiri”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Întrebat dacă consideră că România a făcut paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, Timmermans a afirmat că în unele zone s-a bătut pasul pe loc.

„Nu suntem satisfăcuţi cu progresele făcute, nu a fost destul progres, în unele zone s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva. Mă simt încurajat de întâlnirile de azi, în Parlament şi în Guvern există o dorinţă de a face progrese”, a spus el.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Una dintre cele mai frumoase femei din România, spectacol în Giulești după Rapid - Universitatea Craiova: ”Siuuuu”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

În Germania are loc cel mai mare proces de înaltă trădare de după Al Doilea Război Mondial. Puciștii „Reichsburger” sunt judecați

Premieră în SUA. Tatăl băiatului care și-a împușcat patru colegi în Michigan, găsit vinovat de omor pentru că i-a dat cadou arma

Criză de personal în justiție: În 2023 au ieșit la pensie 165 de procurori și doar 10 parchete mai funcționează cu schema completă

UE laudă noul guvern Tusk pentru eforturile de a „restabili statul de drept”. Fonduri de miliarde de euro, pe cale să fie deblocate

Partenerii noștri