UE laudă noul guvern Tusk pentru eforturile de a „restabili statul de drept”. Fonduri de miliarde de euro, pe cale să fie deblocate

Data publicării:
Doanld Tusk
Donald Tusk, premierul Poloniei. Foto: Profimedia Images.

Uniunea Europeană a salutat, marți, eforturile noului guvern Tusk de a „restabili statul de drept” și de a renunța la politicile guvernului populist anterior, în urma căruia țara a pierdut miliarde de euro în fonduri europene, relatează Reuters.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), care s-a aflat la putere timp de opt ani, a pus în aplicare un program de schimbări ale sistemului judiciar care au afectat mecanismele de control democratic şi au plasat instanţele judecătoreşti sub influenţa politicului. Drept rezultat, Comisia Europeană a blocat miliarde de euro din fondurile UE pentru Polonia.

Mai mulţi comisari europeni au afirmat că planul noului guvern de la Varşovia, care şi-a preluat mandatul în decembrie, a fost bine primit.

„Comisia a fost foarte impresionată să asculte atât de multe comentarii pozitive în jurul mesei... reacţiile sunt foarte pozitive”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

La rândul său, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a calificat drept „realist” planul polonez.

Noul premier al guvernului polonez, Donald Tusk, a promis să restabilească independenţa sistemului judiciar şi să obţină deblocarea fondurilor îngheţate de Comisie. Însă, el se confruntă cu opoziţia din partea PiS şi a aliaţilor acestuia, printre care preşedintele republicii, Andrzej Duda şi unii judecători numiți de fosta putere.

„Cred că reacţia foarte pozitivă din partea statelor membre este asociată cu un anumit nivel de încredere că vom acţiona într-o manieră care este predictibilă şi în concordanţă cu statul de drept'”, a declarat ministrul justiţiei polonez, Adam Bodnar, după prezentarea planului la Bruxelles.

El afirmase că planul include modificări în cadrul Consiliului Naţional al Magistraturii, organism ce desemnează judecătorii, şi al Tribunalului Constituţional, cel care se pronunţă asupra caracterului constituţional sau neconstituţional al legilor. Criticii din Polonia şi din afara ţării au denunţat faptul că Tribunalul Constituţional a fost politizat masiv în mandatul guvernului PiS.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri