Live

Noul ministru al justiţiei are nevoie de o soluţie urgentă pentru a nu pierde 2.600 de magistraţi

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Amânarea pensionării anticipate în justiție este miza imediată a noului Guvern, cerută acum și de reprezentanții magistraților. Aleșii judecătorilor și procurorilor din CSM au publicat studiile de impact ale modificărilor făcute anul trecut la statutul magistraților, dar amânate provizoriu.

Acestea arată că, dacă politicienii nu amână din nou intrarea în vigoare a pensionării anticipate, peste 2.600 de magistrați din totalul de aproape șapte mii ar putea dispărea din sistem.

Consiliul Superior al Magistraturii a analizat situația vechimii magistraților și a ajuns la concluzia că aproape 40 la sută dintre judecători și 34 la sută dintre procurori ar putea cere imediat pensionarea. Datele oficiale coincid cu estimările anterioare.

Estimările făcute de o asociație profesională arată că de posibilitatea pensionării după 20 de ani de profesie ar putea beneficia imediat 2.000 de judecători, cei mai mulți dintre ei de la vârful sistemului, adică de la Curți de Apel și de la Curtea supremă. În rândul procurorilor, această posibilitate legală ar duce deficitul de personal până la 40 la sută, pentru că mai bine 700 de procurori se încadrează în această condiție, adică au cel puțin 20 de ani vechime.

Noul ministru al Justiției promite că va lua măsuri, astfel încât instanțele și parchetele să nu ajungă într-un blocaj.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției: "Am primit semnale și de la judecători și de la procurori că trebuie intervenit, nu este pentru moment fezabil să aplicăm această schemă, o să rămâne fără judecători și procurori într-un termen scurt, s-ar prelungi dosarele, anchetele ar trena".

De altfel, pe masa Parlamentului au ajuns propuneri similare și din partea magistraților, care vor amânarea și a altor prevederi introduse în legile justiției anul trecut.

Reprezentanții aleși în Consiliul Superior al Magistraturii le-au cerut parlamentarilor să amâne, cu încă un an, dublarea duratei studiilor pentru viitorii judecători și procurori.

Efectele pensionării unor judecători s-au văzut, de altfel, în ultima perioadă în dosare celebre: procesul Colectiv a fost reluat în 2018 după ce primul magistrat care l-a preluat a plecat din sistem. Și în procesul DGASCP, în care Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în mai, judecata s-a reluat anul trecut, după ce președintele completului de la Curtea supremă s-a retras din activitate.

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Paul de România, în arest până pe 9 mai. Gorghiu: Nu am mai avut predare de fugar din Malta. Voi discuta cu ministrul Justiției

În Germania are loc cel mai mare proces de înaltă trădare de după Al Doilea Război Mondial. Puciștii „Reichsburger” sunt judecați

Momentul în care Paul al României a fost ridicat de polițiști de la resortul de lux din Malta, unde era în vacanță (VIDEO)

Motivul halucinant pentru care o judecătoare din Iași a amânat zeci de procese într-o singură zi. CSM a cerut anchetarea ei

Partenerii noștri