Live

Limitele până la care pot interveni jandarmii, conform CEDO

Data actualizării: Data publicării:

Având în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la proteste şi intervenţia jandarmilor, trebuie înţeles care este limita până la care pot interveni jandarmii, atunci când protestele sunt caracterizate de violenţă sau chiar de riscuri de violenţă.

În acest articol, avocatnet.ro arată care sunt limitele aplicabile unor astfel de intervenţii ale jandarmilor, în baza jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, aplicabilă în România, în baza Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Un ghid privind aplicarea Convenţiei a Drepturilor Omului în domeniul activităţilor poliţiei prevede, pe baza jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, că orice activitate a poliţiei bazată pe folosirea necesară a forţei presupune, constant, respectarea unui principiu de minimă intervenţie (pagina 105 din ghid).

Cu alte cuvinte, poliţia trebuie să facă tot ce poate pentru a preveni izbucnirea violenţei iar, dacă aceasta izbucneşte, totuşi, trebuie să se intervină doar cât este necesar pentru oprire.

Când există persoane ale căror acţiuni sunt violente, intervenţia trebuie, pe cât posibil, să vizeze doar acele persoane.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Andrei Muraru după condamnarea României la CEDO: România trecutului și a fantomelor sale a făcut posibilă această rușine acum 25 de ani

România a fost condamnată la CEDO din cauza unor decizii controversate privind crimele legate de Holocaust

Prima declarație în instanță dată de Cătălin Cherecheș, după extrădare. El a dat România în judecată la CEDO

CEDO deschide o nouă investigație în cazul închisorii CIA din Lituania folosită pentru torturarea teroriștilor

Partenerii noștri