CEDO deschide o nouă investigație în cazul închisorii CIA din Lituania folosită pentru torturarea teroriștilor

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0651273161
Un fost centru de pregătire al Departamentului lituanian de Securitate de Stat, agenția de informații interne a țării, în Antavilis, lângă Vilnius. Complexul cu două etaje dintr-o suburbie împădurită din Vilnius, despre care organizațiile pentru drepturile omului spun că a fost un " sit negru" al CIA folosit pentru tortură în timpul așa-numitului război împotriva terorismului. Foto: Profimedia Images

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat Lituaniei că a deschis o investigaţie într-un nou caz din seria celor legate de programul închisorilor secrete create de CIA în mai multe ţări, unde ar fi fost deţinuţi şi maltrataţi suspecţi de terorism în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001, relatează luni agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Acest nou dosar este legat de sauditul Abd al-Rahim Hussein Muhammad al-Nashiri, membru al grupării al-Qaida şi în cazul căruia CEDO a pronunţat deja condamnări împotriva Poloniei şi României.

Deţinut în prezent la baza americană de la Guantanamo, Al-Nashiri denunţă că a stat închis timp de cinci luni în anii 2005-2006 într-un centru secret al CIA în Lituania, unde a fost victima unor acte de tortură şi rele tratamente, în cadrul strategiei SUA de interogare a presupuşilor terorişti în afara teritoriului SUA pentru a nu fi astfel aplicate obligaţiile ce decurg din legislaţia americană.

SUA îl acuză pe Al-Nashiri de implicare în atacurile din anul 2000 asupra navei militare americane USS Cole în portul Aden din Yemen şi asupra petrolierului francez MV Limburg în acelaşi port, fiind pasibil de pedeapsa capitală.

Capturat în Dubai în octombrie 2002, Al-Nashiri a trecut prin alte închisori secrete ale CIA, în special în Polonia şi România, fiind în final transferat la Guantanamo în septembrie 2006. El a înaintat plângerea împotriva Lituaniei pe 20 iunie 2022 şi denunţă în aceasta că autorităţile lituaniene au permis CIA-ului să-l ţină închis în secret şi să fie supus unor acte de tortură şi rele tratamente fizice şi psihologice, iar apoi să fie transferat către alte ţări expunându-l riscului unui proces incorect şi condamnării la moarte.

CEDO are deschisă din anul 2014 o investigaţie preliminară împotriva Lituaniei pentru programul închisorilor secrete ale CIA, dosar în care această ţară a fost deja condamnată de instanţa europeană în cazul unui alt lider al grupării al-Qaida, Al-Abidin Husayn (cunoscut ca Abu Zubaydah), unul dintre locotenenţii lui Osama Bin Laden, liderul defunct al grupării, şi care este suspectat de participare la pregătirea atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri