Live

Mii de pacienți sunt abandonați de familii în spitale. Unii rămân internați și doi ani, pentru că nu au unde să se ducă

Data publicării:
Mii de pacienți sunt abandonați de familii în spitale. Foto: Captură Digi24

Eșecul statului în fața persoanelor fără familii, abandonate de rude sau care nu pot fi îngrijite acasă transformă spitalele în centre provizorii de asistență socială. Provizorii este puțin spus, pentru că sunt situații în care oamenii petrec și doi ani în spital, pentru că nu au unde să se ducă. Azilele României sunt supraaglomerate, așa că, din neputința statului iau naștere afaceri clandestine.

Pacient: Mama și tatăl meu sunt decedați. Aștept să văd unde mă repartizează.

Acest tânăr are 27 de ani și este internet la Spitalul Obregia de 2 luni. Rudele nu mai țin legătura cu el, iar acum asistenții sociali din spital îi caută un loc într-un centru rezidențial.

Pacient: Creierul fără activitate o ia razna, poate rezista un anumit timp, dar până la urmă îți ajunge Eu am rezistat aic și încerc să rezist cât e nevoie.

La Spitalul Obregia sunt anual aproape 1000 de cazuri sociale. Este vorba despre persoane care nu au familii sau pe care familiile le-au abandonat. Acest lucru înseamnă că spitalul trebuie să le găsească centre în care să ajungă, pentru că altfel ar ajunge pe stradă.

Pentru că nu au găsit niciun loc într-un centru rezidențial, un pacient a petrecut la Spitalul Obregia 562 de zile. Cazarea a fost plătită de stat, prin fondurile de la Sănătate. În acest caz, a fost vorba de 20 de mii de euro. Conducerea spitalului spune că se ajunge în această situație pentru că mare parte dintre pacienți sunt abandonați de familie.

Eduard Motoescu - dir. medical Spitalul Obregia: Spun că au serviciu, dar și mulți frați, de ce nu se ocupă fratele din București, dacă tot e din București... E o fugă de această datorie, care în realitate prinde o nuanță destul de cinică.

Laura Ghemeci - asistent medico-social: Pacienți fără documente, fără identitate, pacienți vârstnici abandonați în spital, neasigurați, pentru care noi nu reușim să decontam cheltuielile.

Și la Spitalul Universitar din Capitală este aceeași situație. Aici ajung anual peste 300 de pacienți cazuri sociale.

Olga Cursaru - asistent medico-social: În momentul în care am dat un telefon, numărul pe care altădată s-a discutat, s-a spun nu, e greșeală. Sau nu ne răspund efectiv la telefon.

Din cauza deficiențelor din sistemul de asistență socială și pentru că e cerere mare, speculanții au găsit metoda perfectă de a face bani din suferința oamenilor. Construiesc cămine clandestine, care îi tratează inuman pe cei ajunși acolo, așa cum au arătat controalele din ultima săptămână.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Colegiul Medicilor, despre decesele de la Spitalul Pantelimon: Niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere sau act deliberat

Rafila, despre tratarea pacienților: „Cele 2 sectoare, public și privat, nu trebuie să fie considerate opuse. Vreau să găsim o soluție”

Masca nu e o soluție contra prafului saharian. Beatrice Mahler explică ce poți face ca să te protejezi, mai ales dacă ai astm

ONU cere anchetă după descoperirea unor gropi comune în Fâșia Gaza: "Victimele au fost îngropate adânc şi acoperite cu deșeuri”

Partenerii noștri