Live

Ministrul Justiției din Belgia a demisionat după atacul de la Bruxelles: "Este o vină individuală, monumentală şi inacceptabilă"

Data actualizării: Data publicării:
Vincent Van Quickenborne, ministrul Justiției din Belgia, a demisionat din funcție. FOTO: Profimedia Images

Ministrul belgian al Justiţiei, Vincent Van Quickenborne, a demisionat din guvern vineri seara, la patru zile după atacul comis la Bruxelles de un tunisian radicalizat, care a ucis doi suedezi, relatează AFP. În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul a explicat că a aflat vineri că Tunisia ceruse în august 2022 extrădarea autorului atacului, Abdesalem Lassoued, cerere căreia nu i s-a dat curs. "Este o vină individuală, monumentală şi inacceptabilă", a declarat ministrul citat de agenţia de presă Belga.

De origine tunisiană, Abdesalem Lassoued, în vârstă de 45 de ani, din Schaerbeek, se afla ilegal în Belgia. De fapt, el a depus o cerere de azil în 2019, dar a primit o decizie negativă. A fost radiat în 2021, dar ordinul său de a părăsi țara nu a mai fost emis.

Era cunoscut de poliție pentru trafic de persoane, ședere ilegală și subminarea securității statului. În 2016, un serviciu străin l-a luat în vizor ca având un profil radicalizat, gata să meargă să lupte într-o zonă de conflict pentru jihad, "dar era unul dintre zecile de rapoarte zilnice de acest tip" la acea vreme, a precizat Vincent Van Quickenborne cu câteva zile în urmă, și nu s-a putut face nimic la momentul respectiv. 

Recent, el ar fi amenințat un rezident al unui centru de azil din Kempen, care l-a denunțat și a precizat că a fost condamnat pentru terorism în Tunisia. Centrul Comun de Informare, înființat pentru a centraliza informațiile privind terorismul, planificase o întâlnire, programată chiar marțea aceasta, dar primise de asemenea informația potrivit căreia condamnarea sa era pentru infracțiuni de drept comun și nu pentru terorism: "Deci nu a fost detectată nicio amenințare teroristă iminentă", a mai explicat Vincent Van Quickenborne la începutul săptămânii.

Actul său nu a avut nicio legătură directă cu conflictul israeliano-palestinian, chiar dacă pe contul de Facebook, pe care a postat videoclipul în care și-a revendicat fapta, el făcuse referire anterior la uciderea islamofobă a unui băiețel în Statele Unite. 

Dar faptul că a vizat suedezi probabil nu este o coincidență: așa cum a confirmat criminologul Michaël Dantinne de la Universitatea din Liège, imaginea acestei țări membre a Uniunii Europene s-a deteriorat puternic în lumea musulmană după ce mai multe profanări ale Coranului au fost autorizate pe teritoriul său. 

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul în care au fost uciși 3 spanioli în Afganistan: "Luptătorii au tras cu mitraliere în turiști"

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

Cu câteva zile înainte de uciderea șoferului român de TIR în Belgia, un alt șofer român a fost atacat exact la fel

Polițiștii belgieni au reținut 5 suspecți în cazul șoferului român de TIR, ucis de un capac de canal care a străpuns parbrizul

Partenerii noștri