Ministrul Justiției din Belgia a demisionat după atacul de la Bruxelles: "Este o vină individuală, monumentală şi inacceptabilă"

Data actualizării: Data publicării:
Vincent Van Quickenborne, ministrul Justiției din Belgia, a demisionat din funcție. FOTO: Profimedia Images

Ministrul belgian al Justiţiei, Vincent Van Quickenborne, a demisionat din guvern vineri seara, la patru zile după atacul comis la Bruxelles de un tunisian radicalizat, care a ucis doi suedezi, relatează AFP. În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul a explicat că a aflat vineri că Tunisia ceruse în august 2022 extrădarea autorului atacului, Abdesalem Lassoued, cerere căreia nu i s-a dat curs. "Este o vină individuală, monumentală şi inacceptabilă", a declarat ministrul citat de agenţia de presă Belga.

De origine tunisiană, Abdesalem Lassoued, în vârstă de 45 de ani, din Schaerbeek, se afla ilegal în Belgia. De fapt, el a depus o cerere de azil în 2019, dar a primit o decizie negativă. A fost radiat în 2021, dar ordinul său de a părăsi țara nu a mai fost emis.

Era cunoscut de poliție pentru trafic de persoane, ședere ilegală și subminarea securității statului. În 2016, un serviciu străin l-a luat în vizor ca având un profil radicalizat, gata să meargă să lupte într-o zonă de conflict pentru jihad, "dar era unul dintre zecile de rapoarte zilnice de acest tip" la acea vreme, a precizat Vincent Van Quickenborne cu câteva zile în urmă, și nu s-a putut face nimic la momentul respectiv. 

Recent, el ar fi amenințat un rezident al unui centru de azil din Kempen, care l-a denunțat și a precizat că a fost condamnat pentru terorism în Tunisia. Centrul Comun de Informare, înființat pentru a centraliza informațiile privind terorismul, planificase o întâlnire, programată chiar marțea aceasta, dar primise de asemenea informația potrivit căreia condamnarea sa era pentru infracțiuni de drept comun și nu pentru terorism: "Deci nu a fost detectată nicio amenințare teroristă iminentă", a mai explicat Vincent Van Quickenborne la începutul săptămânii.

Actul său nu a avut nicio legătură directă cu conflictul israeliano-palestinian, chiar dacă pe contul de Facebook, pe care a postat videoclipul în care și-a revendicat fapta, el făcuse referire anterior la uciderea islamofobă a unui băiețel în Statele Unite. 

Dar faptul că a vizat suedezi probabil nu este o coincidență: așa cum a confirmat criminologul Michaël Dantinne de la Universitatea din Liège, imaginea acestei țări membre a Uniunii Europene s-a deteriorat puternic în lumea musulmană după ce mai multe profanări ale Coranului au fost autorizate pe teritoriul său. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri