Live

Patriarhul Daniel: Dacă nu mulţumim lui Dumnezeu şi oamenilor pentru binefacerile primite în trecut, slăbim în demnitate

Data actualizării: Data publicării:

Patriarhul Daniel a spus luni, la slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos, slujba trecerii dintre ani de la Catedrala Patriarhală, că dacă nu mulţumim lui Dumnezeu şi oamenilor pentru binefacerile primite în trecut, întrerupem în prezent comunicarea şi comuniunea noastră cu Dumnezeu şi cu vrednicii înaintaşi, sărăcim duhovniceşte şi slăbim în demnitate, tocmai pentru că nu cultivăm recunoştinţa.


El a amintit că 2018 a fost declarat de către Sfântul Sinod al BOR drept Anul omagial al Unităţii de Credinţă şi Neam şi Anul Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.

"Astfel, va fi evidenţiată, pe de-o parte importanţa unităţii naţionale a românilor şi din perspectivă bisericească, iar pe de altă parte va fi pusă în lumină contribuţia bisericii noastre la realizarea unităţii de credinţă şi de neam. De asemenea, vom comemora cu recunoştinţă şi pe făuritorii Marii Uniri. De ce, pentru că dacă nu mulţumim lui Dumnezeu şi oamenilor pentru binefacerile primite în trecut, întrerupem în prezent comunicarea şi comuniunea noastră cu Dumnezeu şi cu vrednicii înaintaşi, sărăcim duhovniceşte şi slăbim în demnitate, tocmai pentru că nu cultivăm recunoştinţa. De aceea, fiecare în parte şi toţi împreună suntem chemaţi să trăim anul 2018 în primul rând ca un an al mulţumirii sau al recunoştinţei aduse lui Dumnezeu pentru darul vieţii, pentru sănătate personală, dar şi pentru darul unităţii naţionale", a spus patriarhul citat de Agerpres.

Întâistătătorul BOR şi-a exprimat speranţa ca pe 30 noiembrie să fie sfinţită Catedrala Mântuirii Neamului.

"Cu ajutorul lui Dumnezeu, în ziua de 30 noiembrie 2018, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei Ocrotitorul României va fi sfinţită Catedrala Mântuirii Neamului, sau Catedrala Naţională, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgică practică, dar şi un simbol al spiritualităţii şi comuniunii româneşti. Catedrala Mântuirii Neamului, sau Catedrala Naţională, cu hramul principal Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, unelte simbolic iubirea faţă de Dumnezeu a unui popor creştin, jertfelnic şi darnic cu recunoştinţa pe care o datorăm permanent eroilor neamului", a spus patriarhul.

În încheierea cuvântului său, patriarhul a urat tuturor credinţă puternică, pace şi bucurie.

"Ne rugăm Domnului Nostru Iisus Hristos Împăratul Veacurilor să vă binecuvânteze pe toţi cei care aţi venit venit la biserică pentru a ne ruga împreună la trecerea dintre ani, să binecuvânteze pe toţi românii din ţară, din vecinătatea graniţelor şi din diaspora română să ne dăruiască tuturor credinţă puternică, pace şi bucurie, îmbelşugarea roadelor pământului şi mult ajutor în toată fapta bună spre slava Preasfintei Treimi şi-a Noastră Mântuire. La Mulţi şi Binecuvântaţi Ani", a urat patriarhul Daniel.

Luni, 1 Ianuarie, se sărbătoreşte Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului şi Sfântul Vasile cel Mare. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte de 10 ori pe an: 1 şi 5 ianuarie, 20 şi 27 martie, 3, 10, 17, 28 şi 30 aprilie, 25 decembrie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patriarhul Daniel, despre pelerinajul de Florii: „Este binecuvântare pentru cetate și simbol al prieteniei cu Hristos”

Patriarhul Daniel cere creșteri de salarii pentru personalul neclerical

Ciolacu s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel: A fost un prilej de a reafirma importanța consolidării parteneriatului cu Biserica

ÎPS Teodosie merge azi la judecată. Sinodul BOR îl cercetează pentru „răzvrătire și indisciplină”

Partenerii noștri