Live

Kelemen Hunor despre scandalul declarațiilor rasiste ale lui Viktor Orban: A fost folosit ca scuză pentru a scoate UDMR de la guvernare

Data publicării:
Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad. Foto: Inquam photos/ Laszlo Beliczay

Premierul ungar Viktor Orban a făcut o declarație ambiguă, dar nu rasistă, în timpul discursului de la Băile Tușnad, a explicat Kelemen Hunor, președintele UDMR, potrivit site-ului KronikaOnline. El spune că a avut o discuție de cinci minute cu co-președinții PNL și PSD ai coaliției de guvernare, în care au lămurit problema, și că scandalul politic declanșat a avut scopul de a scoate UDMR de la guvernare.

Kelemen Hunor a fost întrebat în weekend, la evenimentul Zilele Ungariei de la Cluj-Napoca, cât de acceptabil este pentru formațiunea pe care o conduce ca „premierul unei țări vecine să facă asemenea declarații” - trimitere la discursul lui Viktor Orban la Școala de Vară de la Băile Tușnad, care a fost catalogat și condamnat ca fiind rasist de numeroase organizații internaționale, precum și de lideri politici occidentali.

Kelemen Hunor a reamintit că Viktor Orban a explicat în cursul unei vizite la Viena, unde a spus că „se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă”.

Liderul UDMR a fost de acord că premierul maghiar a făcut o declarație ambiguă, dar este de părere că cei care îl critică îi scot declarația din context.

„Contextualizând, el nu a spus ce a spus în sens biologic sau genetic, a fost un enunț ambiguu, iar restul mesajului transmis de el a fost trecut în umbră”, a declarat Kelemen Hunor duminică, la Cluj-Napoca, potrivit KronikaOnline.

Referindu-se la reacțiile de la București, el a precizat că nu acceptă și consideră un nonsens ca politicienii români să-l facă responsabil pe el sau pe colegii lui pentru declarații sau acțiuni pe care nu le-au făcut.

„Viktor Orban are defecte și calități, ca toată lumea. Îl cunosc de mulți ani și pot spune cu siguranță că nu e rasist”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

El a mai spus că atacurile la adresa UDMR care au urmat au avut scopul de a scoate formațiunea de la guvernare, motivele fiind - potrivit informațiilor sale - poziția UDMR față de desființarea Secției Speciale pentru Magistrați.

Kelemen Hunor, care este vicepremier în Guvernul României, a mai precizat că nu există nicio dispută în cadrul coalției de guvernare privind declarațiile lui Viktor Orban și că recent a avut o discuție de cinci minute „față în față” cu co-președinții coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu pe acest subiect.

„Tot acest (scandal - n.r.) a fost folosit ca o scuză de a încerca scoaterea UDMR de la guvernare. Mi-au spus reporterii anul trecut și mi-au repetat de câteva ori în scris, că nu vom fi iertați pentru că nu am aprobat desființarea Secției Speciale pentru Procurori, așa cum se dorea. Asta este o crimă de neiertat și vor continua să caute un motiv să ne dea afară din coaliția de guvernare”, a mai spus Kelemen Hunor la Cluj-Napoca.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Nota surprinzătoare primită de Radu Drăgușin după ce a jucat 103 de minute în ultimul meci al sezonului pentru Tottenham

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciucă, la Cluj: Cred că putem să avem o formulă la PNL către administraţiile noastre şi ale altora, care nu au ajuns la acest nivel

Ciolacu, despre greva din Noaptea Muzeelor: „Mă duc voluntar patru ore. O să beau o cafea și o să rezist”

Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare încercăm să reglăm în şedinţă de guvern situaţia muzeografilor

FIFA a stabilit gestul prin care fotbaliștii vor putea denunţa comportamentele rasiste

Partenerii noștri