Live

Ludovic Orban anunță că a oprit dezastrul: Imaginați-vă cam ce factură ne venea. Și-au bătut joc de primari

Data actualizării: Data publicării:
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de guvern de vineri rezultatele analizei făcute de șeful cancelariei în legătură cu Fondul de Dezvoltare și Investiții, a cărui funcționare va înceta odată cu adoptarea modificărilor la OUG 114. Premierul susține că PSD a promis bani primarilor pe care nu îi avea în buget și că social democrații „și-au păcălit inclusiv primarii din partid”. 

„I-am cerut domnului șef al cancelariei să îmi facă o analiză pe fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții care nu are niciun leu real în Buget. Situația ne arată că a fost o formă de plată pentru primarii PSD pentru campaniile electorale. Dintre contractele semnate peste 80% sunt semnate contracte către primari PSD, evident în mod subiectiv. S-au depus 3 100 de proiecte cu o valoare totală de 58,5 miliarde de lei. Gândiți-vă ce cheltuială voiau să provoace.  Imaginați-vă dacă nu îi opream cam ce factură ne venea peste un an de zile”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de guvern.

Premierul susține că PSD s-a angajat la cheltuieli pe care nu avea de unde să le acopere și că și-ar fi păcălit inclusiv primarii din partid.

„Dintre proiectele depuse s-au propus spre aprobare un număr 696 de proiecte, în valoare 10,3 miliarde asta în condițiile în care plafonul de tragere din trezorerie a fost inițial de 300 de milioane și a fost redus la 120 de milioane. Au vrut să angajeze lucrări de 10 miliarde în condițiile în care plafonul de tragere a fost redus la 120 de milioane. Nici nu aveau de unde sa atragă bani. Pur și simplu i-au păcălit pe primari, inclusiv pe ai lor. Și-au bătut joc de primarii lor. Ei nu aveau de unde sa acopere banii”, a mai spus Orban.

Acesta a discutat în ședința de guvern cu ministrul Dezvoltării și i-a cerut controale le cei care au primt totuși bani din Fondul de Dezvoltare, pentru a vedea dacă plățile au fost făcute legal.

„Din fericire nu s-au semant decât 239 de contracte, în valoarea de 6,6 miliarde de lei, iar dintre contractele semnate au fost alocate avansuri doar către 40 de contracte, iar valoarea totală a plăților e de 54,8 miliarde. Ar trebui să facem controale pe toate aceste contracte pe care s-au derulat avansuri pentru că pe celelalte contracte unde nu s-au aprobat avansuri, odată cu încetarea existenței fondului după aprobarea legii nu vor mai avea obiect. Acolo unde nu s-au achitat contractele, nu mai există. Sunt niște contracte, dar nu vor mai fi finanțate. E o formă mascată de a finanța credite de angajament pentru a nu mai fi inclusă în calculul deficitului bugetar. A fost o încălcarea flagrantă a legi cu sifonarea banului public”, a declarat premierul.

Fondul de Dezvoltare și Investiții a fost un instrument creat de Darius Vâlcov și Liviu Dragnea prin OUG 114, pentru finanțarea primarilor.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Execuție” în 21 de minute! VIDEO Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu, despre șoseaua surpată în Slănic Prahova: E un drum peste mină. Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?

Arenele BNR, folosite exclusiv de angajații instituției: „Pentru noi nu e o bază de tenis, ci sediul secundar de maximă securitate”

Guvernul va putea emite ordonanțe în vacanța parlamentară. Proiectul a fost adoptat

Ludovic Orban, despre rocada candidaților PSD și PNL: Se schimbă ca șosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute

Partenerii noștri