Live

Guvernul a adoptat modificările la OUG 114, fără interzicerea cumulării pensiei cu salariul de stat

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Digi24

Guvernul a adoptat, luni, o ordonanță de urgență pentru modificarea OUG 114/2018, în contextul în care proiectul pe care și-a asumat răspunderea a fost atacat la CCR. Ordonanța nu include, însă, prevederea referitoare la interzicerea cumului pensiei cu veniturile de la stat , fiind atacată la CCR, potrivit Mediafax.

ACTUALIZARE 21:00 - „Guvernul a fost nevoit în prima ședința de guvern să adopte o OUG care să permită intrarea în vigoare a acestor prevederi pentru care și a angajat răspunderea în față Parlamentuljui. Vorbind despre cumului salariului cu pensia care a fost atacat de PSD la CCR și care din respect pentru instanță de contencios constituțional, în acest moment Guvenrul nu a adoptat o măsură cu privire la această prevedere tocmai pentru a aștepta punctul de vedere al CCR. În rest sunt chestiuni necesare care trebuiau adoptate mai ales după intrarea în vigoare a legii bugetului de stat”, a anunțat la finalul ședinței de Guvern, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

Printre prevederile adoptate luni se numără prorogarea termenului de intrate în vigoare a pensiilor speciale pentru primari.

„Va trebui să rezolvăm o problemă care este creată de atacul la CCR al PSD împotriva Legii de corectare a ordonanței 114. Suntem pregătiți. După cum știți o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe acre le considerăm necesare, cum ar fi înghețarea salariilor demnitarilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an de zile. (...)De asemenea, încetarea detașărilor în instituțiilor publice din afara instituțiilor publice sau plafonarea punctului de amendă care este legat de salariul minim și alte mpsuri nu pot intra în vigoare din cauză că PSD a atacat la CCR legea de corectare a OUG 114. (...) Ca atare este vitală adoptarea acestor prevederi sub dformă de ordonanță de urgență”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a anunțat că ordonanța de urgență va cuprinde și anularea taxei de 2% aplicată companiilor din energie.

Pe 23 decembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe un proiect de lege care modifică prevederi din OUG 114, însă PSD a contestat actul normativ la CCR.Judecătorii Curții au stabilit termen pentru transmiterea punctelor de vedere până în 20 ianuarie, urmând ca în 29 ianuarie să aibă loc dezbaterea.


Știre inițială:

Premierul Ludovic Orban a anunțat, după discuțiile din PNL, o ordonanță - simplă sau de urgență - privind corectarea unor măsuri din OUG 114, deoarece propunerile liberalilor fac parte din proiectul de buget pe anul 2020. El a argumentat că este nevoie de o ordonanță deoarece, la finalul anului trecut, PSD a atacat la Curtea Constituţională legea care modifică OUG 114, iar până la o decizie a judecătorilor ar fi nevoie de intrarea în vigoare a acestor măsuri.

Mi-am informat colegii și am cerut susținere pentru o situație care ne-a fost creată de adversarii din PSD, ca urmare a atacării la CCR a legii de corectare a OUG 114. Din cauza modului în care a fost gândită OUG 114, a trebuit să includem în legea de corectare o serie de măsuri care le-am considerat necesare pentru construcția de stat și construcția bugetului asigurărilor sociale”, a spus Ludovic Orban, luni, înainte de ședința de Guvern de la ora 16:00.

El a enumerat prevederile din ordonanța ce ar urma să fie adoptată astăzi: „înghețarea pentru anul 2020, la nivelul anului 2019, a indemnizației demnitarilor; încetarea detașărilor din mediul privat în zona publică, interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public; plafonarea punctului de amendă – știți că punctul de amendă este stabilit în conformitate cu legea în legătură cu salariul minim pe economie și am menținut punctul de amendă la nivelul existent anterior, fără a ține cont de creșterea salariului minim brut cu 7,2%; prorogarea termenului de intrare în vigoare a articolului 200 din Codul Administrativ privitor la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene”.

Toate aceste măsuri stau la baza construcției bugetare și ele trebuie adoptate cât mai rapid, pentru că altfel riscă să afecteze în mod negativ execuția bugetară. PSD a atacat la CCR această lege, au atacat pe fond doar prevederea privind cumulul pensiei cu salariul, dar prin atacul la CCR ei și-au asumat răspunderea politică să împiedice intrarea în vigoare a acestor prevederi. Ca și consecință, legea nu poate să se ducă la promulgare și nu poate să intre în vigoare. Toate aceste prevederi necesare, de bun simț, prin care se restrângem cheltuielile și să facem ordine în sistemul public, ar fi trebuit să intre în vigoare iar atacul la CCR împiedică intrarea în vigoare iar PSD a arătat foarte clar că nu dorește aceste măsuri. Dorește să ne încurce și mai mult în executarea și intrarea în vigoare a bugetului”, a completat Orban.

Am cerut sprijinul colegilor mei, în cursul ședinței de la ora 16:00 vom dezbate acest lucru și cel mai probabil vom adopta un act normativ sub formă de ordonanță, fie de urgență, fie simplă, ca să asigurăm intrarea în vigoare imediată a acestor prevederi care au fost cuprins în legea privind corectarea OUG 114”, a anunțat premierul.

Redactor: G.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD şi PNL se acuză reciproc pentru surparea străzii din Slănic Prahova

Un candidat PSD își face campanie cu un clip în care lasă o fată să cadă lângă el fără să intervină. Apoi a explicat motivul (VIDEO)

USR Iași cere filialelor PSD din Moldova să retragă sprijinul politic al lui Ciolacu, după reclamațiile „discriminatorii” ale acestuia

Piedone îl ironizează pe Ciolacu: Văd c-ai mai albit în ultima lună! Stresat? Eşti bine?

Partenerii noștri