PSD a atacat la Curtea Constituţională legea care modifică OUG 114. CCR a stabilit data pentru dezbatere

Data actualizării: Data publicării:
PSD

Partidul Social Democrat a depus luni o sesizare de neconstituționalitate împotriva proiectului de modificare a OUG 114/2018, propus spre adoptare prin angajarea răspunderii Guvernului în 23 decembrie 2019.

Curtea Constituţională a stabilit termen pentru transmiterea punctelor de vedere până în 20 ianuarie, urmând ca în 29 ianuarie să aibă loc dezbaterea.

Sesizarea vizează atât forma proiectului de modificare (faptul că există deja un proiect de aprobare a OUG 114 în procedură legislativă), cât și fondul proiectului (interzicerea cumulului pensiei cu salariul), anunţă social-democraţii.

În prezent, proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 114/2018 (PL-x nr. 93/2019) se află în procedură legislativă, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, sub rezerva depunerii raportului de către comisiile sesizate în fond.

Domeniul de reglementare al Proiectului de Lege privind modificarea OUG 114 (PL-x nr. 669/2019) este identic cu cel al Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 114 (PL-x nr. 93/2019), aflat în procedură legislativă. Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunțe asupra acestuia. Când Guvernul își angajează răspunderea asupra unui proiect de lege obiectul de reglementare trebuie sa conțină prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care să modifice sau să completeze mai multe legi în vigoare, această manieră fiind profund neconstituțională”, explică PSD.

Social-democraţii spun că sunt, în principiu, de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar că această reglementare trebuie să se facă „în mod legal și constituțional și mai ales după o analiză pe domenii de activitate astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piața forței de muncă”.

Marcel Ciolacu a precizat anterior că o astfel de acțiune va avea ca efect suspendarea efectelor actului normativ până la soluționarea de către judecătorii Curții.

Anunțul a fost făcut de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu pe 23 decembrie, după plenul reunit al Parlamentului în care Exectivul și-a asumat răspunderea pe modificarea prevederile OUG 114, dar și pe Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2020.

„În cursul zilei de 30 (decembrie - n.r.) voi depune sesizarea privind OUG 114. E o sesizare pe formă, nu pe fond. Nu poţi să sari peste Parlament, cât timp 114 e la comisie, aproape de votul final. Cu alte cuvinte efectele ordonanței de urgență vor fi suspendate până CCR va da o decizie”, a explicat Ciolacu.

Schimbările aduse OUG 114/2018, vizează modificări în domeniul energetic, financiar-bancar, comunicații și fonduri private de pensii. Premierul Ludovic Orban a prezentat, în plenul reunit al Legislativului din 23 decembrie, ce va fi diferit.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri