Live

EXCLUSIV. PSD şi PNL îşi plătesc datoriile istorice cu bani de la buget

Data actualizării: Data publicării:
PSD şi PNL, îşi plătesc datoriile istorice, cu bani de la buget FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

PSD şi PNL îşi plătesc datoriile istorice cu bani de la buget. Puşculiţa de partid se umflă, prin modificări succesive ale legii. Dacă tot anul trecut, PSD a primit de la Autoritatea Electorală Permanentă 16,5 milioane de lei, în primele 9 luni din 2018, subvenţia a depăşit 60 de milioane de lei. Şi în cazul PNL, suma a crescut de 3 ori şi jumătate.

Boala cronică a datoriilor istorice acumulate de PSD şi PNL pare să se vindece din bani publici. Partidele anunţă scăderi spectaculoase ale datoriilor.

Mircea Drăghici, trezorier PSD: „În jur de 20 de milioane. Am reuşit să reducem cu 11, 12 milioane de la nivelul anului 2016”.

Robert Sighiartău, secretar general al PNL: „Am reuşit să reducem datoria partidului Naţional Liberal pe 2017 cu aproximativ 2,5 milioane de euro”.

Scamatoria le aparţine chiar aleşilor, care şi-au dat legi cu dedicaţie.

Ovidiu Voicu, director al Centrului pentru Inovare publică: „Ele s-au ancorat puternic la bugetul public în urma modificărilor legislative, fac campanii electorale plătite integral din bani publici, au crescut foarte mult salariile parlamentarilor, sumele forfetare şi posibilitatea de a angaja oameni din partid la cabinetele parlamentare”

Conturile partidelor parlamentare sunt umplute lunar de Autoritatea Electorală Permanentă. În ianuarie 2017, PSD primea o subvenţie de 701.882 de lei.

Luna trecută, surpriză! În puşculiţa partidului au intrat peste 35 de milioane de lei.

Şi la PNL s-au umflat conturile. Liberalii au încasat peste 16,1 milioane de lei în septembrie, faţă de 344.455 de lei la începutul anului trecut. În vară, Autoritatea Electorală rămăsese fără bani, dar s-a rezolvat.

Mircea Drăghici, trezorier PSD: „Vă aduceţi aminte că rectificarea bugetară a întârziat serios, s-au acumulat lunile iulie, august şi septembrie, ca atare a ieşit o astfel de sumă”.

Ovidiu Voicu, director al Centrului pentru Inovare publică: „În urma rectificării din august, suma totală pentru partide a ajuns pe 2018 la 180 de milioane de lei, ceea ce înseamnă de 6 ori mai mult decât în 2017 şi de 20 de ori mai mult decât în 2015”.

Însă datoriile nu au fost plătite integral.

Robert Sighiartău, secretar general PNL: „Oricâţi bani ai avea dacă nu ai idee cum să îi cheltui şi să negociezi contracte, să ai o bugetară corectă, poţi acumula oricând datorii.”

USR a primit anul trecut o subvenţie de 2.315.426 de lei, ALDE a încasat 1.923.037 de lei, iar PMP a avut dreptul la 1.273.405 de lei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protest AUR la sediul AEP. Toni Greblă către George Simion: Cred că partidele de la guvernare au renunţat la ideea comasării

Toni Greblă, numit preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. Câte voturi au primit contracandidații săi

USR îl propune pe Cristian Preda pentru şefia Autorităţii Electorale Permanente

Șeful Autorității Electorale Permanente, acuzat că și-a angajat cumnata pe post de consilier. Mitulețu: O recomandă implicarea

Partenerii noștri