Live

Video S-au întâlnit pentru Codurile Penale și s-au certat ca la ușa cortului. Parlamentarii și-au adus aminte de toate vechile scandaluri

Data actualizării: Data publicării:

Zi istorică în Parlamentul României. Șapte inițiative care schimbau substanțial Codurile Penale au fost miercuri respinse de Parlament. Printre ele: legea grațierii, interdicția încătușării celor reținuți și inițiativa care reducea pedepsele în cazul unor infracțiuni. În urmă cu câțiva ani, când a avut loc prima tentativă ca aceste legi să fie adoptate, s-a vorbit despre "marțea neagră". Astăzi, odată cu respingerea legilor, ziua a fost supranumită "miercurea albă". 

Florin Roman, liderul deputaților PNL: "Până acum s-a consacrat sintagma de "marțea neagră". Cred că astăzi putem vorbi de ,,miercurea albă" pentru că se împlinește un an de când liderul PSD Liviu Dragnea a fost întemnițat. Dragi oameni, care ați fost bătuți și gazați, s-a făcut dreptate și pentru voi".

Toate cele șapte inițiative controversate au intrat în dezbatere cu rapoarte de respingere, iar votul în plen a fost aproape unanim. Cu toate astea, controversele nu au lipsit.

Reprezentanții USR i-au atacat pe liberali.

Lucian Viziteu, deputat USR: "Ați fost învestiți prin votul USR. Nu noi am guvernat cu PSD. Voi ați guvernați cu Șerban Nicolae și cei pe care nu îi mai găsiți a fi buni".

Pavel Popescu, deputat PNL: "Am înțeles că în campania electorală toți erau Fecioara Maria, dar, hai să recunoaștem că după 3 ani și jumătate există șansa să te transformi într-o Maria Magdalena. Aveți niște bube politice identice cu ale partidelor care s-au perindat 30 de ani în politica din România".

Alfred Simionis, liderul deputaților PSD: "Vedem un reprezentant al USR-ului supărat că îi moare calul, citez dintr-un clasic în viață. Au și ei câțiva cai pe care-i călăresc. Acesta, cu modificările la justiție, e unul din ei. În momentul în care PSD-ul își asumă erori și respinge aceste inițiative, nu mai au calul de călărit. De aceea sunteți supărați, stimați colegi".

Vechea dispută Victor Ponta - Traian Băsescu a fost și ea reînviată la dezbaterea despre legile justiției.

Victor Ponta, președintele Pro România: "Dacă avem pe cineva în țară condamnat că a fost turnător cu numele de Petrov să ne spuneți dacă i se aplică, ca să votam legea".

Petru Movilă, deputat PMP: "Când ai să te întâlnești cu Traian Băsescu, Pisicuț, să îi spui aceste lucruri".

Marcel Ciolacu: "Nu a pronunțat nimeni numele de Traian Băsescu. A zis de Petrov. Hai, vă rugăm".

Unele dintre proiectele de lege respinse în miercurea albă se aflau în circuitul legislativ și de 6 ani.

Este vorba de legea care grația o treime din pedeapsa celor condamnați între 2 și 5 ani.

Aleșii au mai respins și inițiativa UDMR care le dădea dreptul inculpaților de a nu coopera în cadrul procedurii penale și propunerea liberalilor care dădea dreptul unor condamnaţi să îşi ispăşească pedeapsa la domiciliu. Ironia sorții, bună parte din ședința Camerei a fost condusă de Florin Iordache, inițiator, din postura de ministru al Justiției, al celebrei ordonanțe 13 care a scos oameni în stradă.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noi violențe în Georgia, "legea rusă" a fost votată. Poliția a dat cu gaze lacrimogene în mulțimea care a luat cu asalt Parlamentul

Simonis: România nu e pregătită peste noapte pentru cota progresivă. La fel și cu taxa pe lux. ANAF să se raporteze la un calcul al UAT

Alfred Simonis, despre atacurile din coaliție în campania electorală: Vor exista, mai ales din eșaloanele doi și trei

PSD şi PNL se acuză reciproc pentru surparea străzii din Slănic Prahova

Partenerii noștri