Live

Traian Băsescu: USR vrea să se păstreze fată mare pentru prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:

Traian Băsescu a criticat joi seara poziția liderilor USR-PLUS, potrivit căreia nu alianța cu partidul lui Dacian Cioloș nu ar intra la guvernare, dar ar susține în anumite condiții un guvern ”non-PSD”. ”USR vrea să se păstreze fată mare pentru prezidențiale” a spus Băsescu.

”E o mare problemă - concurența lipsită de inteligență între PNL și USR. Până la urmă sunt partide de opoziție. Îmi dau seama că e o competiție - care e primul și care e cel mai curat. Cred că această competiție trebuie oprită pentru moment și încercată construcția creării unei alte majorități. Este clar că mai trebuie și decizia să-ți asumi. Țara asta este bântuită de niște grave dezechilibre macroeconomice. Esența să poți intra la guvernare e să se înțeleagă, în primul rând, PNL cu USR. USR vrea să se păstreze fată mare pentru prezidențiale”, a declarat la Realitatea TV Traian Băsescu.

El a mai spus că ”nu este în regulă” ca partidele să nu-și asume guvernarea.

”Noi toți considerăm că guvernul PSD a eșuat. De ce ai lașitatea să spui <nu vreau să plătesc factura>? Dar această factură a proastei guvernări va fi mult mai grea în 2020”, a mai spus Băsescu.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că formațiunea sa nu ar intra la guvernare până la alegeri, dar ar susține un guvern ”non-PSD” în anumite condiții.

”Categoric, nu. Este un principiu pe care îl avem la USR. Practic, alegerile anticipate sunt soluția morală, corectă, pentru că orice Guvern s-ar crea acum după plecarea Guvernului Dăncilă, nu va putea funcționa la modul real pentru o Românie europeană, cu această majoritate parlamentară, care nu mai este legitimă. Și atunci, Guvernul care ar putea să vină, un Guvern non-PSD din toate celelalte partide, USR nu va face parte din el, dar suntem dispuși să-l susținem în Parlament, despre asta vorbim, despre cum se creează o majoritate alternativă, să-l susținem în Parlament, atâta timp cât un astfel de Guvern ar avea în program trei-patru priorități, care pentru noi sunt explicite: fără penali în funcții publice, revenirea la alegerea primarilor în două tururi, repararea efectelor OUG 114, care efectiv alungă companiile din țară și pensiile speciale, eventual”, a spus la Antena 3 Dan Barna.

În replică, președintele PNL, Ludovic Orban, le-a reproșat miercuri liderilor USR-PLUS anunțurile făcute cu privire la o eventuală intrare la guvernare și o candidatură proprie la alegerile prezidențiale, apreciind că sunt calcule politice pentru a nu se eroda la guvernare.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a criticat, joi, la Adevărul Live, PNL, subliniind că ”Alianța USR-PLUS s-a născut tocmai pentru că românii s-au săturat de această ciupeală oportunistă pe care o promovează Orban”.

Sursa: Mediafax

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A cheltuit 150.000 de euro pe operații estetice pentru a arăta ”ca o papușă”, dar a ajuns ”un extraterestru”! Ce a ieșit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stroe, întrebat dacă va fi modificată data alegerilor prezidenţiale: „E un subiect pe care îl vom aborda după data de 9 iunie”

Mircea Geoană spune că pesediștii îl atacă pentru că îi deranjează sondajele: Posibila mea candidatură creează fibrilație în sistem

„Vor distruge ţara. Nu avem de ales”. Trump amenință că va face cea mai mare deportare de migranți dacă va câștiga alegerile 

Un fost aliat al Maiei Sandu candidează la preşedinţia Republicii Moldova. Cine s-a mai anunţat pentru cursa electorală din octombrie

Partenerii noștri