Live

România a depus memorandumul privind aderarea la OCDE

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă la reuniunea Consiliului OCDE. Foto: Profimedia Images

România a depus, joi, la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică memorandumul iniţial privind accederea ţării noastre la OCDE. Premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită de lucru la Paris, i-a înmânat, la sediul organizaţiei, secretarului general al OCDE, Mathias Cormann, memorandumul.

Performanţa economică a României, în ultimii ani, a fost foarte impresionantă, a declarat joi secretarul general al OCDE, Matthias Cormann, în cadrul unei declaraţii de presă comune susţinute alături de premierul Nicolae Ciucă, conform Agerpres.

„România a fost un prieten apropiat şi un partener de preţ pentru OCDE, de mulţi ani. Cooperarea noastră a început în anii '90, am lucrat împreună în diverse domenii de politică economică şi socială, de la reformele pieţei de capital, la politica de concurenţă, educaţie, sănătate şi, bineînţeles, cooperarea noastră în cadrul proiectului OCDE/G20 privind erodarea bazei impozabile şi transferul profiturilor”, a spus Cormann.

Ciucă a catalogat acest pas drept „finalizarea unui proces semnificativ de modernizare”, după aderarea la NATO şi integrarea în UE, informează Agerpres.

„Acest moment are o deosebită importanţă în plan personal. După-amiază, voi avea prima întâlnire la OCDE de când România a primit invitaţia de a începe procesul de aderare la organizaţie. Pentru noi, miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României, consolidat deja prin integrarea în UE, dar şi prin aderarea la NATO. Reformele pe care România le-a întreprins în ultimii 30 de ani ne-au consolidat rezilienţa economică şi socială. Această rezilienţă ne ajută să gestionăm impactul crizelor succesive cu care nu numai continentul nostru, ci întreaga lume s-a confruntat şi cărora încă trebuie să le facă faţă”, a declarat Nicolae Ciucă.

În prezent, OCDE are 38 de state membre, reprezentând democraţii consacrate şi economii consolidate. Împreună, statele membre OCDE asigură circa 70% din producţia şi comerţul global şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

În strânsă colaborare cu autorităţile publice, actorii economici şi sociali, precum şi reprezentanţii societăţii civile, OCDE stabileşte standarde internaţionale şi se axează pe promovarea de politici care au incidenţă pe majoritatea aspectelor vieţii publice a cetăţenilor - de la îmbunătăţirea performanţei economice până la crearea de locuri de muncă, de la promovarea sistemelor educaţionale eficiente până la combaterea evaziunii fiscale internaţionale. OCDE facilitează schimbul de experienţă şi bune practici între ţări şi pune la dispoziţie datele, analizele şi expertiza proprie privind stabilirea politicilor publice.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Băsescu: Dacă trebuie să aleg dintre Ciucă, Ciolacu și Geoană la prezidențiale, nu mă duc la vot

Burduja s-a înscris oficial în cursa pentru Primăria Capitalei. Ciucă: Are tinerețe, curaj și spirit de sacrificiu

Reacția lui Ciucă după declarațiile premierului Ciolacu privind Moldova: „Eu mă simt și moldovean. Buzăul este în România”

Băsescu: E o clasă politică incompetentă. Comparaţi-l pe Ciolacu cu Năstase, pe Ciucă, nea Nicu, generalul, cu Stolojan

Partenerii noștri