Live

România a primit sâmbătă a doua tranșă de vaccinuri Moderna. Câte doze au intat în țară VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
Vaccinul anti-Covid al companiei Moderna. Foto: Profimedia Images

Cea de-a doua tranşă de vaccinuri Moderna, conținând 21.600 de doze, a intrat sâmbătă dimineață în România pe la vama Nădlac și se îndreaptă spre Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, de unde vor fi distribuite mai departe, informează Digi24.

„Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare”, se arată într-un comunicat al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

Prima tranșă de vaccin Moderna a ajuns în România pe 12 ianuarie - 14.000 de doze.

Centrul Naţional de Stocare de la Cantacuzino este "complet autorizat şi avizat" de Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman, precizează sursa citată.

„Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară 'Cantacuzino' poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în 'lanţul rece' (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)”, se mai arată în comunicatul CNCAV.

Cum funcționează vaccinul Moderna

CNCAV reaminteşte că recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Se menţionează totodată că eficacitatea celor două vaccinuri disponibile în Uniunea Europeană este aproximativ aceeaşi.

„Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager”, precizează CNCAV.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat la Digi24 care a fost motivul care a dus la amânarea programărilor în campania de vaccinare demarată în România. Medicul susține că diminuarea cantităților de vaccin Moderna a pus autoritățile în situația de a regândi planul de imunizare.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Probele de la Colegiul din Timișoara unde s-au infectat elevi și profesori au confirmat norovirusul. Nimeni nu știe însă sursa acestuia

Comisia Europeană va propune achiziții militare comune, după modelul procedurii folosite în cazul vaccinurilor COVID-19

Guvernul caută avocat să-l apere în procesul cu Pfizer

Pfizer - BioNTech a dat România în judecată pentru a ne obliga să plătim vaccinurile anti-Covid contractate în pandemie

Partenerii noștri